Göteborg 2050 »»

[Publicerad 2002-05-03]

2050: Dagbok från en fjärrarbetsplats

Bertha - mitt i kretsen av arbetskamrater, under en rast på fjärrarbetsplatsen
Foto: Peter Svensson
Bertha - mitt i kretsen av arbetskamrater, under en rast på fjärrarbetsplatsen Foto: Peter Svensson

Bertha Kelvinson, 27, tjänstgör inom uråldringsfriskvården för alla som är 90 år och uppåt. Fjärrarbetsplatsen ligger 250 meter från hennes hem i västra Göteborg i Högsbo.

Just nu har hon en intensiv arbetsperiod med en arbetsvecka i snitt på ca 35 arbetstimmar, detta inkluderar resor och raster och friskvård. Hon har 15 kollegor. Två är från samma företag eller organisation. Respektive arbetsgivare hyr in sig i gemensam reception, lunchrum, personalutrymmen och alla större kontorsmaskiner. Närheten till hemmet avgör vilket arbetshus man väljer.

Här är Berthas dagbok från en typisk vårvecka år 2050:

Måndag 22 mars

Kom till jobbet vid niotiden. Fick fart på arbetslusten lagom till stormötet med övriga grupper. Varje måndag kl 10.00 är det måndagsmöte från huvudkontoret. Vi, 25 personer, väljer om vi vill åka in till kontoret eller sitta uppkopplade. Vi går igenom veckoschema för två veckor alla har samma skärmbild framför sig. Vi bestämmer också några interna riktiga möten. Jag ska in till huvudkontoret, på onsdag. Det ligger på älvkajen bakom ”gasklockan” – ett centrum för gung- och viktlöshetsterapi. Jag fortsatte under förmiddagen med schemaläggning för maj och juni fot- och cykelgrupper. Alla femton jobbar i huset idag, ovanligt. Oliver och jag bestämde lång uterast imorgon. Oliver jobbar med digital finjustering av mätinstrument. Bokade två besök hos kunder: Ett nytt par, och en gammal kund med ny utetrappa. Byter arbetstid fredag fm mot lördag fm på grund av parets tider. Hämtning på dagis och fritids kl 16.30.

Tisdag 23 mars

Långdag på jobbet. Har inget familjeansvar hemma idag. Skrivarbete, schemaarbete och prissättningar och beställningar av ny utomhusutrustning. Fotgrupperna hinner med mer i maj och juni på grund av färre kläder och skobyten. Passar bra, när Jamala K ska vara ledig för egentid. Långrasten gick till gamla pegmatitbrottet. Vi såg korparna och gick via Botaniska trädgården och över till Slottsskogen, tog 8:an tillbaka efter lunch på ”Sol och Lä Året Runt” (utefik). Jobbade på tills det blev för hungrigt. Gick hem och åt upp resterna efter familjens middag.

Onsdag 24 mars

Cyklade med barnen till skola och dagis på tandemcykeln, parkerade den vid stationen och tog snabbtåget till Lilla Bommen. Möte på huvudkontoret 9.00. Mina tre grupper och sen eget möte för oss fjärrarbetstagare med chefen. Det har vi en gång i månaden ungefär. Engström kanske flyttar västerut och har vårat hus i Högsbo som bas istället för som hittills i Agnesberg. Kul då behåller jag kontakten. Åkte hemåt mötte en kompis som valde lunchrast med mig på vägen. Jag lämnade cykeln där och valde bussen istället. Satt uppkopplad i bussnätet, skickade två brev, gick av vid torget och hämtade barnen före två.

Torsdag 25 mars

Arbetade förmiddagen åt min nya arbetsgivare ”Västfenan”. Känns kul att efter fem år byta från friskvård till företagsbildning och samordningsvinster för västra Göteborg. Jag börjar i augusti, men kommer att göra deras datorledda introutbildning, sju enstaka förmiddagar. Lunch med Anja i lunchrummet, kaffet på balkongen, det småregnade. Åkte som avslutning till en kund i Tynnered och mötte fotogruppen där med ny utrustning. Tog arbetshusets vätgasminibil hem.

Fredag 26 mars

Ledig fm. Kom lagom till lunch. I dag var det två matmästare: En kille med hk i Oslo och en ung tjej Laura, med något informationsprojekt i Östeuropa. God paprikagratäng med risbas och köttilltugg. Matansvariga erbjuder en bas som går bra för alla (utan ägg, mjölk, fisk och kött) men sen gör de såser och tilltugg av olika slag. Jobbade em med telefonsamtal. Några såg oförskämt pigga ut efter en småtidsvecka. Bra tid att få tag i fredagsfolket, de som bara jobbar fredagar.

Lördag 27 mars

Förmiddagen besök hos de två nya kunderna. Ett uråldrigt par, han 103 och hon 112. De kunde tänka sig ett längre besök av fotgruppen eller två kortare av cykelgrupperna. Mannen var skeptisk till att de skulle orka cykla uppför backen. Han var för gammal för att ha prövat elstöd-cyklarna, sa han. Tillbaka hemma 13.00.

Söndag 28 mars

Ledig, fotbollsmatch i Fiskebäck med Jolanta. Lite mulet, men inte regn. Äkta gräs. Våren kommer snabbt nu. Hoppas plocka en soldag ledig i nästa vecka. Kan byta beroende på väder tror jag. Kan annars sitta ett par timmar på balkongen med datorn också. Det gjorde Anja i fredags.

Pia Sundh
Göteborg 2050