Konsument »»

[Publicerad 2017-11-09]

Smarta kartan kan få europeiskt delaktighetspris

Emma Öhrwall, ordförande i föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, och Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice medverkar i en film som tagits fram för att berätta om Smarta Kartan på konferensen i Ljubljana.
Emma Öhrwall, ordförande i föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, och Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice medverkar i en film som tagits fram för att berätta om Smarta Kartan på konferensen i Ljubljana.

Visar vägen till hållbar livsstil. Den digitala tjänsten ”Smarta kartan”, som drivs av föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad, är nominerad till priset Eurocities award 2017.

- Kartan har gjort många positivt överraskade hur mycket som händer inom delningsekonomin i Göteborg, säger Tove Lund, planeringsledare på konsument- och medborgarservice i Göteborgs Stad.

Uppdateras en gång i månaden
Vem som får utmärkelsen kommer att tillkännages den 16 november på Eurocities årliga konferens som i år har temat cirkulär ekonomi. Smarta kartan är nominerad till ett pris i kategorin ”participation” – delaktighet.

– Det passar väldigt bra eftersom kartan bygger på ett initiativ från civilsamhället, närmare bestämt från föreningen Kollaborativ ekonomi Göteborg, säger Tove Lund.

Det är Göteborgs Stad och föreningen som tillsammans har utvecklat kartan, med input från stadens invånare via workshops.

- Föreningen ansvarar genom ett så kallat idéburet offentligt partnerskap för att uppdatera kartan en gång i månaden så att den hålls levande, säger Tove Lund.

Lanserades för ett år sen
Smarta kartan är en hemsida som samlar olika icke-kommersiella verksamheter som bygger på att människor får tillgång till varor och tjänster genom att exempelvis låna, hyra, byta eller ge bort saker.

För att få vara med på kartan ska verksamheten också vara öppen för alla. Enligt en undersökning som gjordes i maj kände nio procent av Göteborgs invånare till kartan ett drygt halvår efter att den lanserades i november 2016. Ett gott betyg, tycker Tove Lund.

– Vi har fått stor uppmärksamhet även i media och tidningar långt utanför Göteborg. Många som ser kartan förvånas av hur stort utbudet är och det verkar finnas ett sug efter den här formen av konsumtion. I dag finns ett hundratal initiativ med på kartan – allt från cykelkök till klädotek, gratisbutiker eller stadens fruktlundar, säger hon.



Smarta kartan hittar du via länken här nedan!