Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-09-24]

1900-talets Göteborg i ritningar presenteras på Bokmässan

Gun Schönbeck heter författaren till succéboken "Göteborg genom ritningar". Nu kommer del två ut.
Gun Schönbeck heter författaren till succéboken "Göteborg genom ritningar". Nu kommer del två ut.

Del två av succéboken klar. Undrar du hur Götaplatsen och Stadsteatern kunde ha sett ut, om några andra arkitekter vunnit stadsfullmäktiges gunst i början på 1900-talet? Eller hur landshövdingehusen ”Gothem” kunde ha förgyllt stadens silhuett, om de fått byggas? Ta dig då till Bokmässan och Region- och stadsarkivets monter, där nya boken Göteborg genom ritningar presenteras.

– Det är en rolig bok eftersom den visar historiskt intressanta byggnader, både sådana som byggts och de som aldrig blev av, samtidigt som den visar hur estetiskt vackra ritningar kan vara, säger Stefan Högberg på Region- och stadsarkivet.

I slutet av den här veckan står han återigen i montern D01:10 på Bokmässan och säljer alltifrån böcker och kartor till affischer och tygkassar. Vilken produkt som blir årets storsäljare vågar han redan gissa.

– Med tanke på hur otroligt populär boken Göteborg genom ritningar har varit så tror jag nog att det finns ett stort intresse för uppföljaren också. Den första boken kom 2004 och handlade om ritningar från 1700- och 1800-talen, nu handlar del två om ritningar från 1900-talet. 152 sidor om alltifrån planerna för Götaplatsen till byggandet av Göteborgsoperan.

Paketpris och signering
Båda böckerna är skrivna av Gun Schönbeck, men arkivets personal har hjälpt till med såväl korrekturläsning som framtagning av ritningar och kartor.

– Är man snabb på Bokmässan kan man hinna köpa båda böckerna till paketpris, men det finns bara ett fåtal av den första boken kvar, trots att den tryckts i två upplagor. Kommer man på lördagen klockan 14 så får man dem signerade och kan lyssna till författarens berättelse också, säger Stefan Högberg.

Region- och stadsarkivets monter på Bokmässan brukar vara välbesökt och intresset för inscannade gamla ritningar och kartor verkar inte klinga av.

Tapetsera med en rotekarta
– De som är intresserade av heminredning har också glädje av vår monter, då vi har 1888-års rotekarta i nästan originalformat. Den är visserligen i tre delar men sätter man ihop dem täcker de nästan en hel vägg och kan fungera som tapet! På den kartan kan man se varenda församling och gatunummer i Göteborg på den tiden. Hisingen är i och för sig inte med, men där har vi en annan gigantisk karta från 1906 istället, säger Stefan Högberg, som inte är ute efter någon förtjänst utan bara vill sprida vetskapen om vilka vackra gamla kartskatter som finns på Region- och stadsarkivet.

– Vi får ju inte gå med vinst på försäljningen så kartorna kostar bara 25 kronor styck, säger Stefan Högberg.