Kultur & fritid »»

[Publicerad 2018-01-31]

2 228 barn deltog på invigningen av Lilla Filmfestivalen

Barn från Sjumilaskolan i Biskopsgården har skapat en vinjett som spelas före alla filmer under festivalen. De tyckte det därför det var extra roligt att själva få vara med och se film. Några av dem passade också på att testa filmutrustningen som fanns uppställd i Drakens foajé. Bilder:  Marie Ullnert
Barn från Sjumilaskolan i Biskopsgården har skapat en vinjett som spelas före alla filmer under festivalen. De tyckte det därför det var extra roligt att själva få vara med och se film. Några av dem passade också på att testa filmutrustningen som fanns uppställd i Drakens foajé. Bilder: Marie Ullnert

Inledde jubileumstemat Go global. Hallå där! Pauline Pontois på Göteborg & Co, som arbetar med pr och relationer inför jubileumsåret 2021. Tillsammans med Skolbio och Göteborg Film Festival bjöd ni i fredags över 2 000 barn på bio för att inviga Lilla Filmfestivalen. Hur kommer det sig?

– Jubileet handlar om att få människor att mötas. Vi ville ge barnen möjlighet att uppleva festivalen tillsammans och träffa barn från andra stadsdelar. Alla har inte möjlighet att göra det, så vi ville ge dem chansen. Vi bjöd in 2 100 barn mellan 3-14 år, men det var 2 228 som anmälde sig, så det blev ännu bättre än vi hade väntat oss.

Fick alla plats?
– Ja, vi hade fyra visningar i Draken och där går in 700 personer, så det gick jättebra. Till den första föreställningen för de allra minsta var det 698 besökare, så det blev verkligen succé.

Vilka var inbjudna?
– Barn från förskolor och skolor i bland annat Tynnered, Angered, Biskopsgården, Bergsjön och Östra Göteborg. För de som behövde ordnade vi även bussar som körde direkt till och från Folkets hus.

Vad fick de se?
– Eftersom årets fokus på vägen till Göteborgs 400-årsjubileum är Go Global passade vi på att inviga med aktiviteter under den internationella filmfestivalen. Så barnen fick se filmer av regissörer från hela världen. De minsta såg en rad animerade kortfilmer med olika regissörer, 8-10-åringarna såg den finska spelfilmen ”Halmhatten, Filttofflan och bröderna Rubens” och de äldsta såg dokumentären ”Liyana” som är på engelska och zulu, med svensk text.

Vad innebär Go global och varför inviger ni temat under just Filmfestivalen?
– Tanken med Go global är att vi vill bjuda in världen till Göteborg och verka för internationellt samarbete. Därför passar Filmfestivalens internationella plattform bra. Utöver filmerna för barnen har vi också varit samarbetspartner till en master class med Oscarsvinnaren Alicia Vikander, något som också sätter Göteborg på den internationella kartan.