Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-06-15]

33 unga göteborgare fick drömjobb i Jubileumsparken

Nina Nilsson, Nicklas Kallstenius, Felix Adolfsson, Daniel Carlsson och Saida T Ahmed är fem av de 33 ungdomar som fick sommarjobb i Jubileumsparken. Foto: Jubileumsparken
Nina Nilsson, Nicklas Kallstenius, Felix Adolfsson, Daniel Carlsson och Saida T Ahmed är fem av de 33 ungdomar som fick sommarjobb i Jubileumsparken. Foto: Jubileumsparken

Valdes ut i hård konkurrens. De lär sig segling, köra motorbåt och livräddning. Snacka om drömjobb för 33 ungdomar som i hård konkurrens fick arbete i Jubileumsparken i Frihamnen i sommar. Ungdomarna kommer från nästan alla stadsdelar i Göteborg och har valts ut bland 360 sökande, efter både intervjuer och en workshop.

Efter anställning har de fått en utbildning som kallas Blått certifikat och skvallrar om att det gäller verksamhet nära vattnet. Här ingår bland annat hjärt- och lungräddning, grundläggande kunskaper i segling, köra motorbåt, arbeta med barn i lägerverksamhet och i ledarskap för mindre grupper.

Sköter pool och bastu
Ungdomarna kallas parkvärdar, men jobbet är bredare än det låter. I Jubileumsparken finns ju inte bara en pool som flyter i älven, utan också bastu, seglarskolor och andra aktiviteter.

– Ungdomarna ska kunna hantera det mesta i Jubileumsparken, sköta pool och bastu och vara värdar så att människor trivs och blir behandlade väl när de kommer hit, säger Jessica Segerlund på Älvstranden Utveckling AB,

– Framför allt handlar det om - för oss alla i organisationen - att förstå hur man tillsammans bygger och utvecklar en plats så att alla känner sig inkluderade.

Längden på sommarjobben varierar. De flesta arbetar några veckor för att också kunna ha lite sommarlov. Utbildningens längd varierar också, utifrån tidigare kunskaper.

Ihop med Passalen
– Några har tidigare fått utbildning till badvärdar och till och med simskoleutbildning, de får lära sig annat i stället. Men alla ska kunna hjärt-lung-räddning och allt som har med risk att göra, säger Jessica Segerlund.

– Några är ganska gröna, men inte alla. Grenledarna har större kunskap och ansvar. Det får ju inte vara så att alla som står vid poolen är "nya på jobbet".

Det här är inte första gången som Älvstranden Utveckling tar in sommarjobbare eller praktikanter, men nu sker det i form av ett så kalla idéburet offentligt partnerskap tillsammans med den ideella föreningen Passalen, som sköter utbildningen och annat praktiskt.

– Vi vill arbeta på en mer bred front, tillammans med organisationer och privatpersoner, för att nå större delaktighet i utvecklingen av Jubileumsparken men också Frihamnen som helhet, säger Jessica Segerlund.