Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-06-23]

Aktiviteter från Strömstad till Ängelholm på Västerhavsveckan

Foto: Gunilla Fransson Bangura
Foto: Gunilla Fransson Bangura

Större än någonsin. Guidad tur på Vinga, havsverkstad i Nordstan och livräddarkollo vid havet. Det är bara några av alla aktiviteter som Västerhavsveckan har att bjuda på den 6-14 augusti. I år medverkar ett 80-tal aktörer och Halland och delar av Skåne är med för första gången.

Sommarens upplaga av Västerhavsveckan är den åttonde i ordningen och den största hittills. Numera sträcker den sig från Kosterhavet i norr till Skälderviken vid Ängelholm i söder.

Askimsbadet, Maritiman och flera öar i Göteborgs skärgård är några av de platser som syns på Västerhavsveckans karta.

− Nästan alla aktiviteter under veckan är gratis. Om inte är de billigare än vad de annars brukar vara, säger Västerhavsveckans projektledare Gunilla Fransson Bangura.

Båttur med forskare ombord
Den 6 augusti blir det invigning på Björkö.

− Det kommer att gå att ta sig dit med en båt från Eriksberg som har forskare ombord. Annars kan man som vanligt att åka kollektivt och på Björkö går det gratisbussar till hamnen, säger Gunilla Fransson Bangura.

På båten finns drygt 50 platser som måste bokas på förhand. Under resan finns chansen att följa forskarnas arbete och vara med när de till exempel tar ytvattensprov.

− Det blir en unik möjlighet att få ser hur det går till när man forskar på havet, säger Gunilla Fransson Bangura.

Vill ge närkontakt med havet
Tanken bakom Västerhavsveckan är att öka intresset och kunskapen kring de problem som havet brottas med. Men också att berätta om allt som görs för att vi ska få ett friskare hav.

− Det handlar också om att hjälpa invånarna längs kusten att få närkontakt med havet, så att de kan känna sig säkra och trygga, säger Gunilla Fransson Bangura.

Hon säger att man i år har satsat lite extra på att lyfta fram forskningen. Flera tillfällen finns att träffa forskare eller att få inblick i arbetet på till exempel olika havslaboratorier.

− Dessutom går det att ta aktiv del i forskningen. Bland annat genom att rapportera in om man stöter på krabbor eller jätteostron eller genom att medverka i Fiskedagboken, där man berättar om man fått fisk eller inte, säger Gunilla Fransson Bangura och fortsätter:

− Tillfälle att ställa egna frågor till forskare finns dels när de är på plats vid aktiviteterna, men också via mail eller genom att använda hashtaggen #FrågaForskaren.


Foto: Nordic Ecotours