Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-12-18]

Äldre och unga göteborgare får gå in gratis på de kommunala baden

Foto: David Eng
Foto: David Eng

Valhalla och Frölundabadet först ut. Nu blir det gratis för pensionärer och ungdomar att gå och bada i Göteborg. Nyheten införs i januari på Valhallabadet och Frölundabadet och från 1 februari på resten av kommunens bad som är öppna för allmänheten.

– Det är en jämlikhetssatsning för att utjämna skillnader i hälsa och livsvillkor, så det är vi jättestolta över, säger Helena Eriksson, planeringsledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Idag kostar det runt 40 kronor för pensionärer och ungdomar att komma in på de kommunala simhallarna. Nu blir det alltså gratis för göteborgare som är äldre än 65 och yngre än 17 år.

Bara de som bor i kommunen
Göteborgare är ett viktigt ord i sammanhanget, eftersom det bara gäller dem som bor i kommunen, inte till exempel Mölndalsbor.

– Vi måste alltså säkerställa att man har behörighet att gå in gratis och det kommer baden att lösa på olika sätt, säger Helena Eriksson.

– Frölunda använder sig av Västtrafikkort för de äldre och skolkort för ungdomar, medan vi har registrering med personnummer, säger Helena Eriksson.

Att tider och regler är olika, beror på att Frölundabadet drivs av stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo, Valhallabadet av Got Event och de övriga baden av idrotts- och föreningsförvaltningen.

Inte på alla tider
– Det vore ju enklare om alla kommunala bad hade samma huvudman. Men vi har haft möten och försökt samordna så gott det går, säger Helena Eriksson.

På idrotts- & föreningsförvaltningens bad - Angered Arena, Askims simhall, Kärra simhall och Lundbybadet blir det alltså gratis för äldre och unga 1 februari. Men inte på alla tider.

Barn får komma när som helst under allmänhetens öppettider, med undantag för vuxenkvällar som har 18-årsgräns. Pensionärer har fri entré på vardagar före klockan 14.

Väntar fler besökare
Och redan vid årsskiftet införs en del nya regler, eftersom man förväntar sig klart fler badare när det blir gratis.

– Säkert vet vi inte hur det kommer att slå, men vi får väl anta att det blir fler besökare. Vi får göra uppföljningar framöver, säger Helena Eriksson.

Från årsskiftet görs därför tre förändringar:

--- Av säkerhetsskäl höjs åldergränsen från 10 till 12 år, för alla barn som kommer utan vuxet sällskap. (Och bara 12-åringar som har god vattenvana, vilket innebär att de kan hoppa i på djupt vatten, få vatten över huvudet och därefter simma 50 meter. )

--- Max fyra timmars bad per gång. Det gäller alla, oavsett om de betalar eller går in med fritt inträde.

--- Besökare kan gå in och bada max en gång per dag, gäller också för alla.

Satsning för sju miljoner per år
Dessutom blir det flera tekniska nyheter i februari.

– För att förbättra säkerheten, underlätta besöksflödet och begränsa svinn av inpasseringsarmband inför vi inskrivningsstationer, returautomater för inpasseringsarmband och möjlighet att trådlöst läsa av om kunden har ett giltigt armband, säger Helena Eriksson.

– Besökaren får skriva in sitt personnummer i en dator, som direkt kollar i folkbokföringsregistret att man har rätt ålder och att man bor i Göteborg.

Beslutet finns med i kommunfullmäktiges budget för 2016 och kostar cirka sju miljoner kronor per år.