Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-04-10]

Alex och Hamodi gör film för fred och rättvisa

Alex Afshar och Hamodi Graby med några av medlemmarna i föreningen Film För Fred. Bilder: Mats Udde Jonsson
Alex Afshar och Hamodi Graby med några av medlemmarna i föreningen Film För Fred. Bilder: Mats Udde Jonsson

Kulturinkubator i Nordost. Rörliga bilder påverkar oss starkt. Den som sett bilderna från Vietnamkriget eller Abu Ghraibfängelset i Irak glömmer dem inte. ”Vi vill använda filmen för att värna om fred, miljö och rättvisa”, säger Alex Afshar och Hamodi Graby i föreningen Film För Fred som är några av dem som är med i Utveckling Nordosts kulturinkubator.

Det var för två år sedan, på en träff för unga europeiska filmare i Slovenien, som Alex Afshar och Hamodi Graby träffades. Den arabiska våren var i full gång liksom Occupy, den globala proteströrelsen, runt om i världen.

– Vi såg hur de beskrevs i medierna och kände att Occupy-rörelsen borde få berätta om sig själv. Så vi gjorde filmen The Seeds om Occupy-rörelsen i Göteborg.

Startade Film För Fred
Engagemanget ledde också till att de startade föreningen Film För Fred tillsammans med ytterligare ett antal personer, bland andra filmaren Enver Ramirez, som vill arbeta för fred, rättvisa, jämställdhet och miljö genom film.

– Vi vill använda fantasi, kultur och konst som ett sätt att kommunicera och berätta om det som hotar miljön, fred och rättvisa. Samhället förändras inte med logik och argument, utan med känslor. Och rörliga bilder skapar känslor, menar Alex och Hamodi.

En avgörande faktor för dagens filmskapare är att tekniken har blivit enklare och billigare. En professionell filmkamera kan kosta flera hundra tusen kronor, men det går också att spela in film med en vanlig mobiltelefon. Det var så som bilderna från exempelvis den arabiska våren spreds över världen. Möjligheterna att dessutom ladda upp filmer så att de kan ses av alla med en internetuppkoppling har också gjort att rörliga bilder sprids på ett nytt och snabbare sätt.

De hjälps åt
Film För Fred vill skapa ett nätverk där man hjälper varandra att skapa och producera film. Någon har en kamera, en annan kan ljudläggning, en tredje hittar skådespelare.

– Vi gör allting själva, från idé till färdig film. Hittills har den processen tagit minst ett år. Nu kan vi jobba snabbare tack vare att vi hjälps åt, säger Alex Afshar.

Samtidigt krävs det fortfarande tillgång till en hel del teknik för bland annat efterarbetet. Som medlemmar i medieverkstaden i Lagerhuset kan de boka in sig på studiotid, men det är ofta fullbokat och långa väntetider.

– Men jag tror att om vi jobbar hårt det här året kommer vi att vara den förening som har gjort mest film under ett år, säger Hamodi Gabry.

Inspelning pågår
Alex håller på att färdigställa sin film ”To meet your eyes” och inspelningen av kortfilmen ”Hàwa” pågår. ”The Seeds”, som Hamodi har regisserat, har visats på flera festivaler. Den långa versionen vann första pris på filmfestivalen New Horizon Teheran i höstas och visades på invigningen av Antirasistiska filmfestivalen. Den korta versionen finns på Youtube.

Ytterligare ett tiotal filmer är på gång bland föreningens medlemmar. Dessa filmer, tillsammans med många fler, ska förhoppningsvis kunna visas på filmfestivalen New Horizon Gothenburg, som Film För Fred planerar att arrangera nästa år.

Kulturinkubator för smarta lösningar
Att både göra film och arrangera en internationell filmfestival kräver smarta lösningar på allt från marknadsföring till finansiering. Genom att delta i kulturinkubatorn, som drivs av Utveckling Nordost, kan Film För Fred få det stöd och support som behövs för att hitta en bra form för att driva sin verksamhet framåt.

Detta är andra omgången kulturföretagare som medverkar i kulturinkubatorn. Den första avslutades i oktober 2012 och den här gången är det 18 olika projekt som deltar.

– Det är sammanlagt ett 25-tal personer som arbetar med olika saker – musik, design, film, konsthantverk. Några vill starta ett östafrikanskt kulturcentrum i nordost, berättar Peter Rundkvist, kulturkoordinator på Utveckling Nordost.

Tanken med kulturinkubatorn är att deltagarna ska få stöd i att utveckla sina idéer och koncept. Många har idéer de brinner för och vill arbeta med det, men har inte haft möjlighet att leva på sin konst. Och det är där som kulturinkubatorn kommer in genom att hjälpa till att hitta vägar och strategier för hur idéerna kan utvecklas till att bli bärkraftiga kulturföretag.

– Det är en stor spridning på typen av projekt och i slutet av oktober får vi se hur långt de har kommit, säger Peter Rundkvist.