Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-03-19]

Angered Arena står klar

Foto: Camilla Adolfsson
Foto: Camilla Adolfsson

Invigning 13 april. Bad, ishall, friidrott och aktivitetstorg. Det är något av innehållet i Angereds nya friskvårdsanläggning. Nu är byggnaden färdig och de olika verksamheterna har till den 13 april på sig att komma i ordning – då är det dags att släppa in allmänheten.

Arbetet med Angered Arena har pågått sedan 2007, då kommunstyrelsen klubbade igenom att en ny sim- och ishall skulle byggas. Två år senare utlystes en arkitekttävling som Erséus arkitekter kammade hem och i mars 2011 togs det första spadtaget.

− Nu är huset klart och personalen börjar komma på plats. Den 13 april är det invigning och dagen efter ska all verksamhet vara igång, säger Svante Thun, projektledare på Higab.

Helt ny friidrottshall
Angered Arena är byggd intill den gamla handbollshallen, som har bevarats intakt men numer är inbyggd på tre sidor. Den tidigare friidrottsanläggningen fick däremot bytas ut i sin helhet.

− Den byggdes till VM 1995 och vi trodde att vi skulle kunna återanvända en del av den. Nu gick inte det. Den gamla hallen såldes som skrot och vi byggde en ny, säger Svante Thun.

Också simhall och isbana är helt nya och att ha dem under ett tak har energisparande effekter.

− Att på det här sättet bygga ihop isen med badet är fortfarande ganska unikt i Sverige. Man tar hand om värmen som blir när man gör isen, tänk på hur varmt det blir på baksidan av ett kylskåp, och använder den i resten av anläggningen, säger Svante Thun.

Vill öka simkunnigheten
Badet är uppdelat i aktivitetsbad med barnpooler och hoppbassäng, en träningsdel med motionsbassäng på 25 meter, en rehabbassäng och en relaxavdelning. Eftersom trycket på simhallen kan bli stort kommer man under helgerna få boka en plats för att komma och bada.

Max 300 besökare åt gången gäller och antingen för- eller eftermiddagspasset kan bokas.

− Det är för att folk ska slippa bli besvikna om det är fullt när de kommer hit och för att vi ska kunna ha bättre koll på barnen, säger Jessica Karlsson Fridén, som är teamledare för badet.

I rehabbassängen med höj- och sänkbart golv kommer det att satsas på simundervisning.

− Vi vill öka simkunnigheten i området och kommer att ha små grupper med många lärare, säger Jessica Karlsson Fridén.

Aktivitetstorget – ett skyltfönster utåt
Byggnaden rymmer också kafé, gym och lokaler för gruppträning. Strax intill entrén ligger det nya aktivitetstorget, där det ska ordnas olika aktiviteter upp mot 95 timmar i veckan.

− Främst kommer det vara aktiviteter för barn och unga, men visst kan det även bli seniorgympa, föreläsningar eller massage. Efterfrågan får styra. Vårt arbete är att främja folkhälsan och det här är en bra yta att börja på, säger Jessica Karlsson Fridén.

Hon säger att aktivitetstorget blir ett slags skyltfönster utåt.

− Där kan vi visa vad vi har att erbjuda. Dessutom blir det en mötesplats för att dels få igång föreningslivet i Nordost och dels göra reklam för de föreningar som redan finns, säger hon.

Piktogram i stället för ord
Att huset ska vara till för alla är en viktig tanke. I stadsdelen talas många olika språk och därför används främst symboler, eller piktogram som det kallas, i stället för information på flera olika språk. På så sätt ska alla besökare kunna ta sig fram i anläggningen på bästa sätt.

Invigningen äger rum lördagen den 13 april klockan 14.00 med invigningstal, rundvandring och musik av El Sistema. Den 14 april öppnas byggnaden för bad- och skridskointresserade.