Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-10-07]

Äntligen får du hjälp att välja i Kulturnattas digra utbud

Kom och få ditt eget skräddarsydda program för Kulturnatta hos Scenkonstguiden som ger dig en gratis personlig femminuterskonsultation. Idag på Stadsbiblioteket, i morgon på Frilagret och på torsdag på Angereds bibliotek. Och hinner du inte dit finns hjälp att få i en app eller på Facebook.
Kom och få ditt eget skräddarsydda program för Kulturnatta hos Scenkonstguiden som ger dig en gratis personlig femminuterskonsultation. Idag på Stadsbiblioteket, i morgon på Frilagret och på torsdag på Angereds bibliotek. Och hinner du inte dit finns hjälp att få i en app eller på Facebook.

Scenkonstguiden skräddarsyr ditt program. På fredag10 oktober är det dags för årets Kulturnatta med över 200 olika programpunkter. För den som har svårt att välja i det stora utbudet, eller den som kanske rent av tycker att hela idén med Kulturnatta är lite skrämmande, finns i år chansen att få en personlig konsultation och ett skräddarsytt förslag på program för kvällen.

- Jag tror att det ibland finns en rädsla för kultur, som är helt obefogad, man är rädd att göra fel, inte förstå, känna sig dum, att inte hänga med på vad innehållet i kulturen skulle kunna vara. Och då kan man behöva ha någon som håller en lite i handen, tipsar, punkterar en och annan fördom, skickar med ett lugnande ord på vägen, säger Åsa Nohlström, enhetschef på kulturförvaltningen och ansvarig för Kulturnattas program.

Konsultationerna görs i samarbete med Scenkonstgudien. Idag tisdag klockan 16 till 18 är de på Stadsbiblioteket Göteborg, på onsdag 8 oktober samma tid är de på Frilagret och på torsdag kväll är de på Angereds bibliotek.

Frågar om frukostvanor
– Vi har ett antal frågor som vi kommer ställa under den här personliga sessionen. Till exempel om du tycker om att gå på bio ensam, vilken sort frukost man äter, om man har svårt att sitta still, om man kan tänka sig att gå hoppa bungyjump. Sedan gör vi en analys, vad vi tror att den personen skulle vilja se, säger Sara Östebro på Scenkonstguiden.

Samtalen är gratis och enskilda, det är alltså ingen annan som får höra vad man äter till frukost. De tar fem till tio minuter och det är ’drop in’ som gäller, ingen tidsbokning.

Som ett smakprov på konsultationstjänsten ber vi Sara Östebro ta fram ett program för en kulturskeptisk man med ett varmt intresse för motorsport. Men som aldrig skulle hoppa bungyjump. (”Det är bara idioter som gör sånt.”)

– Han behöver något han kan känna sig lite trygg med. Men jag tycker också han ska utmana sig själv, lite. Han kan börja med att gå på en ljudinstallation på Tredje våningen, som heter E6 Blues, av en konstnär som heter David Sabel. Det är sju motorhuvar på bilar som skapar ljud. När man går nära dem eller rör vid dem och då låter de annorlunda. Det här pågår hela kvällen, man kan komma och gå som man vill. Så han är inte fast där, det kan vara lite skönt.

Roadshow och öppet hus
– Sedan tycker jag ändå att han ska få utmana sig lite, men vi behåller ändå biltemat, för känslan av trygghet. Göteborgs symfoniker har en roadshow, ett mobilt, digitalt konserthus i en specialinredd trailer, med bildskärmar, ljudanläggning och sittplatser. De utlovar en audiovisuell upplevelse i världsklass. Den kommer att finnas på Götaplatsen och ha öppet hus 17-22, så även här kan man komma och gå som man vill.

– Sedan ska han få upptäcka något nytt på ett enkelt sätt. Artisten ligger ju precis intill, och de har öppet hus från klockan 17. Eleverna kommer fylla hela huset med olika små shower och föreställningar. Från opera, musikal och teater till storband och slagverksensemble. Där kan man gå runt och titta, komma och gå lite som man vill.

Mer än det som står i programbladet
De flesta av Kulturnattas programpunkter hittar man annars i papperstidningen Kulturnatta, på hemsidan www.kulturnatta.se och i annonser i dagspress.

– Men det dyker hela tiden upp nya programpunkter. Alla arrangörer anmäler dem inte i tid innan tidningen trycks, och det är helt ok. Jag försöker fånga upp de flesta och lägga in dem på hemsidan, säger Åsa Nohlström.