Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-02-17]

Årets West Pride blir En konstig festival

Nino Mick, Martin Elgueta och Meritxell Aumedes är tre av dem fem konstnärer som ska jobba med West Pride under våren. Temat är "konstig" och resultatet presenteras den 28 maj när West Pride invigs. Foto: Anna Hulth
Nino Mick, Martin Elgueta och Meritxell Aumedes är tre av dem fem konstnärer som ska jobba med West Pride under våren. Temat är "konstig" och resultatet presenteras den 28 maj när West Pride invigs. Foto: Anna Hulth

Fem konstnärer i festivalkampanj. En lek med ordet konstig ska locka besökare till årets West Pride. Kampanjen, som fått temat ”En konstig festival”, rymmer blogg, podcast och utställning. Fem konstnärer är inbjudna för att tolka begreppet konstig och sedan ställa ut sina verk under festivalen.

Den 28 maj är det åter dags att inviga West Pride. Samma dag blir det även vernissage för ”En konstig utställning” på stadsbiblioteket. Det är fem konstnärer – alla med någon Göteborgsanknytning – som har fått i uppdrag att skapa nya verk utifrån begreppet konstig.

Avsikten är att vända den stämpel, som många hbtq-personer ofta får, till något positivt och även att föra tankarna till det konst- och kulturutbud som alltid varit själva kärnan i festivalen.

− I år ska vi inte bara prata om konst och kultur, utan också vara konst och kultur i ett större perspektiv. Det handlar om att diskutera normer och normkritik, tillgänglighet, jämställdhet och en rad andra frågor, säger Thomas Johnsson, verksamhetskoordinator på West Pride.

Återvänder till rötterna
Till viss del handlar kampanjen om att återvända till West Prides kärnfrågor: hbtq, konst och kultur.

− West Pride startade inte som så många andra festivaler i någon gräsrotsrörelse, utan av ett antal kulturinstitutioner här i Göteborg, som Röhsska och Blå stället. Att betona konst och kultur i årets festival är delvis ett sätt att gå tillbaka till rötterna, säger Thomas Johnsson.

Bland de konstnärer som har antagit utmaningen att tolka begreppet konstig märks 29-årige Martin Elgueta, född och uppvuxen i Göteborg.

− Jag ska skilda min komma ut-process genom abstrakt färg och form. Som vanligt kommer jag att måla i gouache och i stort format, säger Martin Elgueta.

Podcast med tio avsnitt
Övriga konstnärer som medverkar i projektet är dansaren och videkonstnären Meritxell Aumedes, performancekonstnären Mary Coble, serietecknaren Elias Ericson och en duo bestående av scenpoeten Nino Mick och musikern Anna Jadéus.

I festivalkampanjen ingår även en blogg och en podcast på tio avsnitt. Podcasten startar den 17 januari och har Cissi Ramsby och Lovisa Fischerström som programledare.


Fotnot

Fotnot: West Pride 2014 äger rum den 28 maj – 1 juni med Götaplatsen som huvudarena.