Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-01-16]

Barnbiblioteket Miini ordnar avslutningskalas på Röhsska

Under om- och tillbyggnaden av Stadsbiblioteket har barnverksamheten varit inhyst på Röhsska museet. På måndag i nästa vecka börjar arbetet med att flytta tillbaka till Götaplatsen.Foto: Anna Hedlund
Under om- och tillbyggnaden av Stadsbiblioteket har barnverksamheten varit inhyst på Röhsska museet. På måndag i nästa vecka börjar arbetet med att flytta tillbaka till Götaplatsen.Foto: Anna Hedlund

Tillbaka på Stadsbiblioteket i april. Tack och hej då! Nu flyttar barnbiblioteket Miini tillbaka till det nyrenoverade Stadsbiblioteket, som öppnar i april. På söndag håller Miini avslutningskalas på Röhsska museet, där man hållit till i snart två år.

Bibliotekarierna på Miini utlovar ett sprakande avslutningskalas på söndag, för att tacka sina små gäster och deras föräldrar för den tid som varit.

Kalaset arrangeras ihop med Röhsska och pågår mellan kl 12 och 15. Då kan man få träffa en sagofé som läser sagor och bibblans egna figur Miini som minglar med kalasgästerna.

Här kan man också följa med på en sagovandring bland Röhsskas skatter, där prinsar och prinsessor råkar ut för dramatiska äventyr och möter tokroliga figurer från böckernas värld.

Sagovandringar
Det blir två sagovandringar, kl 12.14 och 14.00, och gratisbiljetterna släpps på plats en kvart innan programmet startar.

Dagen därpå, på måndag, börjar Miinis bibliotekarier att packa inför flytten. Och inte bara från Miini. Nu ska det flyttas tillbaka böcker, media och andra grejer från stadsdelsbiblioteken till Götaplatsen, från magasin i Frölunda, plus nyinköpta saker.

– Det får plats väldigt mycket media i Sveriges största stadsbibliotek, så det krävs nog två månader att få ordning på alla hyllor, säger Marie Johansson, bibliotekarie på Miini.

– En del av våra besökare har undrat över att det blir ett så långt glapp. Men vi får hänvisa till något av stadsdelsbiblioteken, som har öppet som vanligt.

Många stammisar
För Marie Johanssons del är det kluvna känslor inför återflytten till Götaplatsen.

– Vi har haft det så bra här i Röhsskas vackra hus; hemtrevligt, många stammisar, ibland 200 besökare om dagen.

– Det har varit succé! Inte minst samarbetet med Röhsskas personal kring olika program, för både barn och föräldrar, och att vi kunnat låna föremål ur museets samlingar, säger Marie Johansson.

Och ändå: Visst ska det bli roligt och spännande att flytta tillbaks till ett ”nytt” Stadsbibliotek, där barnavdelningen – som blir kvar på entréplanet - får mycket större utrymme än förut, bland annat två egna scener!

Två scener
– Vi får en öppen scen och ett scenrum med publikläktare, där vi kan stänga dörrarna. Scenrummet är fullt utrustad med ljud och ljus, så där kan vi ha allt från rim och ramsor-stunder till teater och filmvisning, säger Marie Johansson.

– Och en succé tar vi med oss härifrån Röhsska, en likadan heltäckningsmatta! Det har varit väldigt bra för de riktigt små barnen, som kunnat krypa omkring på golvet.

Mysig hörnsoffa och krypvänliga tunnlar får också följa med tillbaka till Stadsbiblioteket.

Marie Johansson berättar att många av Miinis vuxna besökare spontant uttryckt hur roligt det varit med ett bibliotek mitt i ett museum.

Fem dagars invigning i april
– Det här har varit något unikt för Sverige. Visst har stora bibliotek byggts om förut, men då har man oftast flyttat hela verksamheten till ett provisorium.

– I Göteborg flyttade vi in i flera, redan etablerade institutioner – och det blev en stor framgång. Jag tror att den lösningen har framtiden för sig, säger Marie Johansson.

Den här ”nödlösningen” utformades så kreativt och nytänkande att Göteborg belönades med titeln Årets bibliotek av akademikerfacket DIK på Bokmässan i höstas.

Och den 23 april är ombyggnaden över. Då slår nya Stadsbiblioteket upp portarna och håller ett invigningskalas som varar i fem dagar.