Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-04-11]

Biblioteken i Majorna och Linné byggs om

Mer plats för barn och unga. Det ena har nyss fyllt 50, det andra är bara 20. Men både Majornas och Linnéstadens bibliotek behöver byggas om. I vår ska de få mer plats för barn och ungdomar, nya fräscha möbler och bättre arbetsmiljö.

Först ut att byggas om är Majornas bibliotek på Chapmans Torg. Det öppnade 1962 och fyllde alltså 50 år i höstas. Nu stänger det för ombyggnad mellan den 24 april och 12 maj.

– När det öppnade var det ett modernt, genomtänkt och snyggt bibliotek, med påkostade Bruno Mattson-möbler och PH-lampor, berättar Meta Hammenberg, bibliotekschef i Majorna-Linné.

Många förskolor
Dessutom var det på 60-talet klart uttalat att en stor del av biblioteket skulle vara för barn och unga. Under årens lopp har den ytan minskat.

¬– Nu tycker vi att det är dags att skapa mer plats för barnen igen, en stor del av våra lån är barnböcker, vi har till exempel jättemånga förskolor som kommer hit och lånar, säger Meta Hammenberg.

Ungdomsavdelningen ska också bli tydligare och mer inbjudande, både vad gäller val av möbler, böcker, filmer och musik. Förutom dator ska ungdomarna på sikt också kunna använda en iPad på biblioteket.

Ombygganden ska även ge en större yta för föreläsningar, författarbesök och andra aktiviteter.

– Vi har en ganska omfattande programverksamhet som är väldigt välbesökt. Så det är ofta trångt och folk får sitta bland hyllorna. Nu ska vi få en större öppen plats, så man ser och hör bättre.

Designmöbler
Den fina 60-talsmiljön ska få ett lyft, med hjälp av de designmöbler biblioteket har kvar.

– På 60-talet var valet av kvalitetsmöbler och omsorg om lokalen ett sätt att säga att den här platsen är viktig och bra för medborgarna. Det vill vi lyfta fram igen, säger Meta Hammenberg.

Direkt efter att Majorna byggts om, är det dags för Linnéstadens bibliotek, på Tredje långgatan, att stänga för renovering: mellan 13 maj och 2 juni.

– Linnéstaden öppnade i början av 90-talet, men lokalerna i flera plan är lite speciella och har blivit ansatta av tiden, säger Meta Hammenberg.

Miljö och hälsa
Även här ska barn och ungdomar få ökat fokus. Idag finns de båda avdelningarna på olika våningsplan och ofta händer det att vuxna tar över de platser som är avsedda för ungdomar.

– Nu samlar vi både barn- och ungdomsavdelningarna till våning två. Vi köper in nya möbler och flyttar om lånediskarna, som blir höj- och sänkbara, berättar Meta Hammenberg.

– Det blir bättre arbetsmiljö för personalen men också mer tillgängligt för våra användare.

Linnéstadens bibliotek ska också få ett nytt rum för miljö och hälsa, på våning 1.

Bokcirklar
– Vi har ett sådant rum redan nu, men det nya blir mer tillgängligt och blir också ett rum där vi kan ha olika aktiviteter, till exempel bokcirklar eller drop in-träffar om hälsa, säger Meta Hammenberg.

Både Majorna och Linnéstadens bibliotek har haft ökande besöks- och lånesiffror på senare år. Och när Stadsbiblioteket stängde för ett år sedan, har kurvorna stigit ännu brantare.

– Vi tillhör de mest välbesökta i staden, efter Frölunda bibliotek och Kåken i Härlanda, säger Meta Hammenberg.