Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-06-26]

Big Glenn och Måseskärs fyr blir höjdpunkter på Västerhavsveckan

Måseskärs fyr fyller 150 år i år. Foto: Gunilla Fransson Bangura
Måseskärs fyr fyller 150 år i år. Foto: Gunilla Fransson Bangura

Späckat program 1-9 augusti Havets tång är en outnyttjad resurs som kan bli nyttig mat, glass, kosmetika, lim eller läkemedel. Under Västerhavsveckan i augusti kan man åka på tångsafari på Vrångö!

Hela programmet för Västerhavsveckan 2015 här

Under Västerhavsveckan finns det också chans att fira Måseskär som fyller 150 år eller klättra upp i Big Glenn, Sveriges största vindkraftverk.

Den 1 till 9 augusti är det dags för den sjunde Västerhavsveckan och programmet är mer omfattande än någonsin, med närmare 150 programpunkter från Strömstad i norr till Stora Amundön i söder. Här finns sälsafaris, kajakpaddling och båtturer ut i skärgården - och mycket annat.

– Vi fortsätter att växa, med nya aktörer och nya platser, det är verkligen roligt, säger projektledaren Gunilla Fransson Bangura.

– I år har vi till exempel med oss Göteborg Energi som bjuder på guidade turer till vindkraftverket Big Glenn på Risholmen i Göteborgs hamninlopp, störst i Sverige med sina 145 meter.

Buss till Big Glenn
Det blir två turer till Big Glenn, lördag 8 augusti, så bekvämt ordnade att en buss hämtar deltagarna på Drottningtorget. Det kostar inget att åka ut till Big Glenn. Och så är det för nästan alla Västerhavsveckans programpunkter; de är gratis.

Måseskär, utanför Orust och Käringön, blev en bemannad fyrplats redan 1865. Numera är den gamla Heidenstamsfyren släckt sedan länge, men den tänds tillfälligt under Västerhavsveckan, då Stiftelsen Måseskär och Svenska fyrsällskapet ordnar festligheter för att fira150-årsjubileet.

Idag är det Stiftelsen Måseskär som sköter om ön. Stiftelsen bjuder på guidade turer under veckan, bland annat kan man gå upp i fyrtornet med hänförande utsikt över Västerhavet.

– Extra roligt är att folk från SMHI kommer till Måseskär och berättar om väderstationen och om den oceanografiska radarstation som finns ute på Måseskär, säger Gunilla Fransson Bangura.

Mäta på Måseskär
– Då kan man lära sig mer om vilka mätinstrument som används
för att observera väder och havsströmmar, vad observationerna används till. Och man får själv prova på att göra mätningar.

Nya platser för i år är Hunnebostrand i mellersta Bohuslän, som bland annat visar Geoparken Bohusgranit, och Rörö i Göteborgs norra skärgård. På Rörö visar Sjöräddningssällskapet sina båtar och under en vandring över ön får man veta mer om GRACE-projektet, som arbetar med att återställa ängs- och betesmarker.

På Vrångö blir det alltså tångsafari, tisdag 4 augusti, samling vid Vrångö färjeläge. Här får deltagarna lära sig vilken tång som går att äta, hur man känner igen de olika arterna och även tips på recept. Tångsafarin måste bokas i förväg.

Västerhavsveckan arrangerar också föreläsningar om tång på Koster och kompletterar med information i Nordstan, där man får recept på rätter från det "hemliga skafferi" som utgörs av alger och tång i havet.

Havets barnkammare
Nytt för i år är också en utställning vid Askimsbadet, som sätts ihop av park- och naturförvaltningen.

– Utställningen handlar om ålgräsängarna, som ibland kallas "havets barnkammare" för att de är så viktiga för nytt liv i havet, säger Gunilla Fransson Bangura.

Sjöfartsmuseet gästar Askimsbadet med sin utställning om marint skräp. Här finns också information om en säker sommar, en pysselhörna för barn och på måndag 3 augusti finns marinbiologer på plats och berättar vad som finns under den långa badbryggan.

På Askimsbadet kan man också låna snorkelutrustning, fiska krabba och mycket annat. Hit kommer även Naturskyddsföreningen och visar eldrivna utombordare och bjuder på en åktur. Och här finns Havsnätverket Västs experimentverkstad, där man kan testa hur havsförsurning fungerar. Göteborgs Naturhistoriska museum är på plats med sina pedagoger och ordnar många aktiviteter.

Flyttar ut till badet
Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen är också med på veckan, på temat "Upptäck Hisingens kust mot Västerhavet". En guide finns att ladda
ner på nätet och den 4 augusti blir det en mängd aktiviteter för hela familjen vid Lillebybadet, med havet i fokus; krabbfiske, livräddningsövningar och Hisingens unga ferieentreprenörer bjuder på inspirerande och lärande aktiviteter.

Även medborgarkontoret vid Vårväderstorget har havstema under hela veckan, med filmvisning, utställning och mycket annat. Och under familjedagen 4 augusti flyttar man helt sonika ut till Lillebybadet.