Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-06-26]

Det vimlar av segel i Frihamnen

– Vi vill nå dem som aldrig seglat förut. Och här har varit fullt tryck hela veckan, säger Cathrin Book, som håller i prova-på-seglingen i Frihamnen. Foto: Mats Fahlgren
– Vi vill nå dem som aldrig seglat förut. Och här har varit fullt tryck hela veckan, säger Cathrin Book, som håller i prova-på-seglingen i Frihamnen. Foto: Mats Fahlgren

Till och med på land. Ostindiefarare, extrema kappseglingsbåtar, skolfartyg och små jollar som seglas av tre-fyråringar. Under Volvo Ocean Race-dagarna vimlar det av segel i Frihamnen. Till och med på land!

Blokart heter "segelbåten på hjul" som orsakar långa köer av nyfikna som vill testa på Frihamnspiren. Blokarten axar mycket snabbt och svänger kvickt i kurvorna.

– Man behöver inte kunna segla för att lära sig på kort tid, säger Carin Bourghardt, som tillsammans med pappa Jonas Bourghardt har svenska agenturen för den nymodigheten.

Från Nya Zeeland
Blokart kan sägas vara en blandning av gokart, segeljolle och isjakt.

– Man kan faktiskt köpa medar till den och använda den som isjakt på vintern, säger Carin Bourghardt.

Blokartarna började dyka upp för tio år sen och blev snabbt populära på sandstränder i Nya Zeeland, Frankrike, Holland och Spanien.

– Men det behövs ju ingen sandstrand. Det räcker med en platt yta, stor som en halv fotbollsplan. Och så fri vind, säger Carin Bourghardt och pekar ut mot den inhägnade asfaltplanen på Frihamnspiren där pappa Jonas hjälper en nybörjare.

Börjar med två kvadrat
Blokartarna finns både som en- och tvåmanskart och i flera segelstorlekar, från två till fem kvadratmeter.

– Vi börjar alltid med den minsta, två kvadrat, sen får man avancera uppåt i takt med att man blir säkrare, säger Carin Bourghardt.

Och även till den "vanliga" prova-på-seglingen i Frihamnsbassängen är det kö av nyfikna barn och unga som vill testa en Access-jolle, en liten och mycket enkel segeljolle, anpassad även för personer med funktionshinder.

– De tre första dagarna i veckan var det ett väldigt tryck här. Det var så fullproppat att vi tyvärr var tvungna att säga nej till folk, säger Cathrin Book från kvinnliga segelsällskapet QSS i Stockholm.

Stark tillit
Hon höll i trådarna på fredagen, såg till att alla hade flytväst och att en förälder skrev under på att barnen får segla med en ledare - om nu inte föräldern själv kan segla.

– Jag har stått här och sett hur tre-fyra-åringar seglar själva med en ungdomsledare. De små har en sådan stark tillit, det är väldigt roligt att se, säger Cathrin Book.

Hon berättar att många tvekar på kajen och säger: "Jag kan inte segla, jag har aldrig varit ute i en båt, det där klarar inte jag!" Då invänder hon:

– Va bra, då är det just dig vi är ute efter! Vi vill ju locka fler att upptäcka hur roligt det är att segla.

Fortsätter hela sommaren
Cathrin Book uppskattar att mellan 500 och 700 personer kommer att ha testat jolleseglingen innan veckan är slut. Och det enbart inne i Frihamnsbassängen. Utanför Race Village, i Jubileumsparken, är ungefär lika många prova-på-jollar i farten. Och så kommer det att fortsätta i sommar, även efter Volvo Ocean Race.

– Ja, nu kan man följa upp med mer segling i Jubileumsparken hela sommaren. Det är bara att komma ner och segla ända till kl 16 på eftermiddagarna, säger Cathrin Book.


Snabb som vinden! Carin Bourghardt styr och Tobias Micu är passagerar i blokarten, som lockar många nyfikna i Frihamnen. Foto: Mats Fahlgren