Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-10-06]

Dockskåp med Göteborgsmiljöer i ny basutställning på Stadsmuseet

Bilder: Lucia Escarate/Göteborgs stadsmuseum
Bilder: Lucia Escarate/Göteborgs stadsmuseum

Skapade av Signhild Häller Genuint återgivna miniatyrmodeller med hantverks- och affärsmiljöer från det gamla Göteborg är grunden för Stadsmuseets nya basutställning ”En värld i miniatyr”. I morgon lördag 7 oktober är det invigning och pyssel med Kreativa Karin.

Miniatyrerna är skapade av konstnären Signhild Häller (1896-1978) och har aldrig tidigare visats samlade i den här uppställningen.

"Otroligt detaljrika"
– Det har varit fantastiskt roligt att få jobba med hennes verk. Jag tror både gamla och unga i alla tider har inspirerats av miniatyrer och Signhilds är verkligen otroligt detaljrika. Allt är så nära verkligheten som det går, säger utställningsproducent Bodil Gyllenberg Pernevi, som är inlånad från sin tjänst på Röhsska museet specifikt för det här uppdraget.

I varje skåp finns otaliga små detaljer att upptäcka och Signhild Häller har varit oerhört noga med att återge allt så nära verkligheten som möjligt. Det innebär att skåpen i dag utöver sitt konstnärliga värde också är ett tidsdokument över en tid och stad som på många sätt försvunnit. Framförallt gäller det hantverksbodar som till exempel tunnbindareoch korgmakare, som inte längre är en del av den vanliga stadsbilden.

Många hantverkare har också själva bidragit till skåpens utformning.

– Signhild Häller var den första att påpeka att hon inte gjort allt själv, utan att många hjälpt till. Till exempel berättade hon om en arbetare på varvet som med sina grova händer stansade ut ett litet kärl ur en kopparpeng. Men det mesta är naturligtvis av hennes hand.

Ullstrumpor och mamelucker
Signhild Häller började tillverka miniatyrerna i slutet av 1950-talet. De första återger olika boendemiljöer från 1700-talet och framåt i skala 1:10, bland annat hennes eget hem. Därefter övergick hon till stor del till att skildra olika hantverks- och affärsmiljöer, som framförallt är skapade under 1960-talet.

– Hon har verkligen varit otroligt noga med detaljerna. När vår konservator dammade av en av dockorna märkte hon till exempel att den har ullstrumpor och mamelucker under kjolen. Det är rätt in i minsta detalj, även sådant som ingen skulle se.

Utställningen ”En värld i miniatyr” finns i anslutning till Barnens museum och för att även de minsta ska få se hur några av redskapen ser ut i full storlek har de tagits fram ur magasinen.

– Det här är ett perfekt tillfälle att lära sig mer om gamla hantverk och för barn som kanske aldrig sett en hyvel kan de först titta på den i miniatyr och sedan se hur den ser ut i verkligheten. Kanske blir det lättare att förstå att det tar tid att göra ett gott hantverk.

I anslutning till utställningen visas också en film där Signhild Häller själv berättar om sina verk. Eftersom utställningen är permanent kommer dessutom olika programpunkter skapas med utgångspunkt i skåpen. Vad det blir är dock ännu inte klart.