Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-11-07]

Film och samtal på Antirasistiska filmdagar

Dokumentären Euromaidan: Rough Cut, om
demonstrationerna i Ukrainas huvudstad Kiev
visas.En av regissörerna, Oleksandr Techynskiy
deltar.
Dokumentären Euromaidan: Rough Cut, om
demonstrationerna i Ukrainas huvudstad Kiev
visas.En av regissörerna, Oleksandr Techynskiy
deltar.

Visar rasismens olika skepnader. Nästa vecka fylls biosalonger i hela Göteborg med storfilmer, kortfilmer och dokumentärer – alla på temat mänskliga rättigheter. Festivalen Antirasistiska filmdagar plockar också upp aktuella debatter som yttrandefrihet, medias objektivitet och vilka värden som är viktiga att försvara i samhället.

I år är det tolfte gången som Antirasistiska filmdagar arrangeras i Göteborg. Precis som vanligt blir det en vecka fullspäckad med filmer och diskussioner om mänskliga rättigheter.

Flera av årets filmer tar upp olika aspekter av den rasism som växer fram i dagens Sverige, Europa och USA.

Bland annat visas kritikerrosade Leave to remain som skildrar tre ungdomars kamp som flyktingar och asylsökande i Storbritannien, och Just the wind som berättar om romernas situation i Ungern.
– Vi uppmärksammar också Palestina, bland annat genom att visa filmerna Giraffada och Muren. Jag vill också gärna lyfta fram dokumentären Euromaidan: Rough Cut som ger många olika vinklar på situationen i Ukraina, säger Karin Frennemo,
projektledare för Antirasistiska filmdagar.

Diskussioner om samtiden
Idén med Antirasistiska filmdagar är att kombinera film med samtal. Förutom samtal direkt efter visningarna arrangeras workshops och föreläsningar.

Bland festivalens gäster finns Khulud Shabaan, journalist och filmare från Gaza, Kiqi Dumbuya, skribent och redaktör på thegambia.nu och Kim Fredriksson, debattör och föreläsare med fokus på antifascism.

Sammanlagt 37 filmer från hela världen visas på de sju spelplatserna i Göteborg: Hagabion, Stadsbiblioteket, Bio Capitol, Frilagret, Frölunda kulturhus, Vårvinden och Kulturhuset Blå Stället.

Ökat intresse för antirasism
Festivalen vänder sig under dagtid till elever och lärare på grundskolan och gymnasiet, men på kvällarna slås portarna upp för allmänheten.

– Jag upplever att intresset för de här frågorna har ökat. Det finns många som engagerar sig i den antirasistiska rörelsen, inte bara genom att demonstrera utan också med folkbildning, säger Karin Frennemo.


Fotnot

Antirasistiska filmdagar i Göteborg arrangeras av Filmcentrum Väst och stöds bland annat av Göteborgs Stad Kultur, Göteborgs Stad Social resursförvaltning och Levande historia i Göteborg. Festivalen finns även i Malmö och Stockholm.