Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-10-12]

Filmen Bakom rutan åker på turné

TidsNätverket i Bergsjön är redo att ge sig ut på turné med den nya filmen Bakom rutan. Hudallah Ahmad, projektledaren Alexandra Gustavsson och Melika Ghadami. Foto: Anna Brodin
TidsNätverket i Bergsjön är redo att ge sig ut på turné med den nya filmen Bakom rutan. Hudallah Ahmad,
projektledaren Alexandra Gustavsson och Melika Ghadami. Foto: Anna Brodin

Diskussionen efteråt är viktig. Premiären är avklarad. Nu är det dags för turné med Bakom rutan, en film om laserattacker och stenkastning mot kollektivtrafik. Filmen ingår i projektet Inte som du tror, som Ung & Trygg är med i.

I Bakom rutan bländas en busschaufför av en stråle från en laserpekare under ett arbetspass.
Han tappar kontrollen över bussen och olyckan är framme.

Skapad av ungdomar
Filmen är gjord av ungdomar i nära samarbete med brandmän, poliser och förare inom kollektivtrafiken tillsammans med Bergsjöns Kultur och Mediaverkstad och projektägaren TidsNätverket i Bergsjön. Ungdomarna har stått såväl bakom som framför kameran. En av dem är Melika Ghadami.

– Det var kul att göra filmen, säger hon. Jag har fått en helt annan syn på poliser, Västtrafik och brandmän. I och med filmen fick jag chans att prata med dem och lära känna dem.

Hudallah Ahmad håller med.

– Jag har lärt mig att förstå att det finns någon bakom uniformen och vilka konsekvenser och skador det kan bli.

Varför tror du ungdomar kastar sten och pekar med laser mot spårvagnar och bussar?

– Det kan vara ilska, att de inte har tillräckligt mycket kunskap, att de vill få sin röst hörd. Det kan också handla om grupptryck.

Ska visas i skolor
Den första filmen i projektet Inte som du tror, Polisfilmen i Bergsjön, kom 2011 och fokuserade på relationerna mellan poliser och ungdomar. Filmen har visats för över 700 skolelever och nu är målet att påbörja en skolturné även med Bakom rutan.

– För att nå så många som möjligt kommer vi att använda oss av informationsteam, säger Alexandra Gustavsson som är projektledare. Vi vill involvera fler ungdomar som visar filmen i sina klasser, det blir som ringar på vattnet.

Diskussionen efteråt central
Bakom rutan har även visats på Kulturkalaset i Göteborg, med efterföljande diskussion där åhörarna fick ställa frågor till både ungdomar som gjort filmen och till representanter från kollektivtrafiken. Precis så kommer det att gå till även när filmen börjar visas i skolklasser, berättar Alexandra Gustavsson.

– Diskussionen efteråt är jätteviktig. Vi tror att man genom samtalet skapar förståelse och med filmen som utgångspunkt blir samtalet mindre kravlöst, man har något att utgå ifrån, säger hon.

Attacker sker i alla stadsdelar
Eva Littorin arbetar som bussinstruktör på Veolia Transport och har varit involverad i projektet. Hon berättar hur attacker med till exempel stenar eller ägg mot spårvagnar och bussar förekommer över hela staden.

– Det kan hända i vilket område som helst i Göteborg, säger hon. Det kan ske i såväl Askim som i Backa. Jag hoppas att filmen leder till större förståelse mellan ungdomar och olika yrkesgrupper och till att vi får en tryggare stad. Det här är ett bra sätt att få ut information, att sprida filmen på skolor eller till exempel visa den på föräldramöten.