Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-11-21]

Filmfestival för mänskliga rättigheter engagerar unga

Filmen Martha & Niki handlar om två hip hop-dansares kärlek till dansen, och om att hitta sig själv och sin egen plats. Foto: Mei-li Wu
Filmen Martha & Niki handlar om två hip hop-dansares kärlek till dansen, och om att hitta sig själv och sin egen plats. Foto: Mei-li Wu

Stort intresse för Zlatan och Malala. Zlatan Ibrahimovic, Malala Yousafari och Edvard Snowden. Det är några personer som Göteborgs skolungdomar får chans att lära känna närmare under den filmfestival för mänskliga rättigheter som pågår under veckan.

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter pågår mellan 21–25 november. Festivalen, som tidigare hette Antirasistiska filmdagar, arrangeras för 14:e gången. Biografen Bergakungen är huvudspelplats men festivalen finns även på Frölunda kulturhus, Frilagret och Blå Stället i Angered.

– Många kommer till Bergakungen från hela staden och vår idé är att festivalen ska vara en mötesplats för skolungdomar från olika stadsdelar. Men vi vill också vara tillgängliga för alla och visar därför filmer runt om i staden, säger Karin Frennemo, kulturföreningen Filmcentrum, som arrangerar filmdagarna.

Festivalen riktar sig i första hand till högstadium, gymnasieskolor och folkhögskolor i Göteborg och kranskommuner, som kommer att fylla salongerna för att se och prata om filmer på temat mänskliga rättigheter.

Stort intresse för Zlatan och Malala
Under veckan visas filmer som Den unge Zlatan – berättelsen om Sveriges största fotbollsstjärna innan han blev ”Ibra” med en hel värld – och He named me Malala, berättelsen om Malala Yousafari som är den yngsta någonsin att få Nobels fredpris. Biobesökarna kan också se filmen Martha & Niki, om två hip hop-dansares kärlek till dansen, och om att hitta sig själv och sin egen plats.

– Dessa filmer, om positiva förebilder, är snabbt uppbokade. Även filmer på flykttemat, som vi visar mycket om varje år, finns det stort intresse för, säger Karin Frennemo.

Samtal efter varje film
Alla filmer följs av föreläsningar och samtal, som leds av personer från organisationer som till exempel Röda Korset, RFSL-ungdom och Amnesty International. Bland samtalsledarna finns även journalister, regissörer och samhällsdebattörer.

– Regissören Hogir Hirori är en av samtalsledarna, han är väldigt aktuell just nu. Vi har också filmskaparen Ahang Bashi, som gjort Skörheten, en film som visas på festivalen.

Karin Frennemo upplever att festivalen är väldigt uppskattad av skoleleverna.

– Det kan finnas en fördom om att de tycker det är tråkigt. Men ungdomarna är väldigt engagerade när det gäller mänskliga rättigheter.

Allmänheten välkomna på kvällstid
På kvällstid är festivalen öppen för allmänheten. Filmfestivalen arrangeras av Filmcentrum, är sponsrad av SF och finansieras bland annat av Göteborgs Stad genom social resursförvaltning och kulturförvaltningen samt Västra Götalandsregionens kulturnämnd.