Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-11-14]

Filmfestivalen för mänskliga rättigheter fyller 15 år

Sameblod är en av filmerna som visas på MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter.
Sameblod är en av filmerna som visas på MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter.

Pågår 20-24 november. Filmfestival för mänskliga rättigheter vänder sig till skolelever i alla åldrar. Årets filmer handlar bland annat om samernas historia och situationen för papperslösa. ”Det är fullbokat på mycket, men det finns platser kvar på flera filmer fortfarande”, säger Karin Frennemo, kulturföreningen Filmcentrum, som arrangerar filmdagarna.

Festivalprogram och biljetter här

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter – pågår mellan 20–24 november och innehåller filmvisningar, föreläsningar och samtal. Festivalen, som tidigare hette Antirasistiska filmdagar, arrangeras för 15:e gången. Visningarna är kostnadsfria och det är fritt fram för skolklasser att boka in sig.

– Ungefär 4 000 personer brukar besöka festivalen i Göteborg. I år är vi lite större än tidigare med ungefär 40 visningar, säger Karin Frennemo.

Biografen Bergakungen är huvudspelplats men festivalen finns även på Frölunda kulturhus, Blå Stället i Angered, Kortedala bibliotek och på Lindholmens gymnasieområde.

– Vi vill vara så tillgängliga det går och finnas över hela staden. Nu har festivalen blivit så välkänd att arrangörer hör av sig till oss och vill att vi ska komma till dem, säger Karin Frennemo.

Samtal efter alla filmer
En av filmerna som visas är Sameblod. Den handlar om Marja som går på samisk internatskola och snart ska ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv långt bort från bybornas hårda ord och förakt och skolans hårda disciplin.

En annan film är Ouaga Girls där festivalbesökaren får möta en grupp unga kvinnor som av olika anledningar hamnat på bilmekanikerskolan i Ouagadougou, huvudstaden i Burkina Faso.

– Regissören Theresa Traore Dahlberg gestaltar deras sista skolår, och ger en bild av landets omtumlande historia och samtid.

Samtliga filmer efterföljs av ett samtal och Theresa Traore Dahlberg är även en av filmfestivalens många samtalsledare.

– Några andra som leder samtal är regissören till Jordgubbslandet, Wiktor Eriksson, en film som vi också visar. Författaren och religionshistorikern Mattias Gardell kommer att hålla ett samtal efter filmen Brev till en seriemördare, som handlar om ett av de fall som beskrivs ingående i hans bok Raskrigaren – Seriemördaren Peter Mangs, säger Karin Frennemo.

Papperslösa under hot
På kvällarna öppnas portarna för allmänheten. 20 november kan allmänheten till exempel se From Nowhere på Kortedala Bibliotek. Den handlar om tre tonåringar från Guinea, Peru och Dominikanska Republiken som kommit till USA som barn och nu på ett gymnasium i Bronx. I motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Filmen är internationellt hyllad och prisbelönt.

MRF-Filmfestival finansieras av bland annat av Göteborgs Stad Social resursförvaltning, Göteborgs Stad Kultur och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.


Ouaga Girls är en av filmerna som visas på MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter.