Kultur & fritid »»

[Publicerad 2018-06-08]

Fler chanser att se omtyckt barnteater

Foto: Anna Wallberg
Foto: Anna Wallberg

En berättelse som förenar. Under våren har den omtyckta teaterföreställningen ”Farfars mammas soffa” spelats för förskoleklasser runt om i staden. Teatern är en del av mobiliseringen Staden där vi läser för våra barn och kommer snart att spelas under Volvo Ocean Race och Kulturkalaset.

Läs mer om föreställningarna under Volvo Ocean Race och Kulturkalaset

Det är fredagsmorgon på Blå Stället i Angered. Femtio barn, som alla går i förskoleklass, har samlats för att se på teater.

- Jag visste att det här skulle hända, ropar ett barn i publiken precis när föreställningen har börjat.

Bokgåva från Göteborgs Stad
Och visst vet barnen precis vad som ska hända. Alla barn har läst boken innan och det råder en djup koncentration i rummet.

- Jag tyckte om teatern. Boken är också bra, säger Raquel Cabro.

Hon är sex år gammal och går på Kristinaskolan i Angered. Raquel Cabro och alla barn i Göteborg som går i förskoleklass har under våren fått boken Farfars mammas soffa i gåva av Göteborgs Stad.

Boken bygger på spännande historiska fakta och börjar 1915 då ett ungt par i Göteborg köper en soffa till sitt första hem. Läsaren får följa både släkten och soffan genom Sveriges 1900-talshistoria fram till nutid. Boken är skriven och illustrerad av författaren Anna Bengtsson.

Barnen från Kristinaskolan bläddrar och visar i boken, de är fascinerade av släktträdet:

- Där är Olof och Nanny, säger Alicia Ramlöv och pekar i boken.

- Ja, och sen får de barn också, fortsätter Elin Gomes de Pina.

"Vi kan prata om den ihop"
Läraren Kristina Pettersson berättar att de hämtade ut boken på Angereds bibliotek för ett par veckor sedan och att de läst boken i klassen nästan dagligen sedan dess.

- Jag tänker att det betyder oerhört mycket att alla barn får samma bok, att vi läser den tillsammans. Och att familjerna sen kan läsa den hemma, och att vi kan prata om den ihop, säger Kristina Petterson.

Hon berättar att barnen tycker om att boken har ett historiskt perspektiv och att det är väcker spännande frågor och funderingar om hur det var i Sverige förr i världen.

- Det gör mycket för språkutvecklingen att läsa tillsammans, det är väldigt positivt. Och det blir definitivt mer teater för oss, säger Kristina Pettersson.

Bokgåvan och teatern sker för andra året i rad i Göteborg och sker i samverkan mellan Staden där vi läser för våra barn inom Jämlikt Göteborg, Jubileumssatsningen 2021, Stadsbiblioteket Göteborg, stadsdelarnas kultursamordnare, Göteborgs Stads förskoleklasspedagoger och Folkbiblioteken i Göteborg. Föreställningen är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Alfons Åbergs Kulturhus, Teater Gapet och Teater Bataljonen.