Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-11-28]

Författaren Barbro Lindgren föreläser på Stadsmuseet

Barbro Lindgren kommer till Göteborgs Stads-
museum den 5 december. Foto: Claudio Bresciani/
Scanpix
Barbro Lindgren kommer till Göteborgs Stads-
museum den 5 december. Foto: Claudio Bresciani/
Scanpix

Barnperspektiv i seminarieserien Mellanrum. Max nalle, Max kaka… Mamman och den vilda bebin… Böckerna om Sparvel… Stora syster, Lille bror… Listan över författaren Barbro Lindgrens älskade böcker kan göras hur lång som helst. På onsdag 5 december kan göteborgarna höra henne själv läsa valda delar ur sin produktion på seminariet Mellanrum på Göteborgs stadsmuseum.

- Jag kommer att välja avsnitt både från mina barn- och vuxenböcker, säger Barbro Lindgren.

Mest känd är Barbro Lindgren förstås för sina barnböcker. Cirka 100 titlar har det blivit sedan debuten Mattias sommar 1965.

Pratar om både barn- och vuxenböcker
- Men sedan ett par år tillbaka skriver jag inte längre för barn. Kvoten är så att säga fylld. Så under seminariet blir det därför också en del från några av mina vuxenböcker. Men även i dem finns sådant som på sätt och vis också handlar om barn, säger hon när vi når henne på telefon i bostaden i Glömminge på Öland.

Hennes senaste bok, Även en ihålig nöt vill bli knäckt om filosofer gavs ut för bara några månader sedan.

- Om sorgen och den lilla glädjen är en annan vuxenbok som jag kommer att läsa ur. Den blev klar för två år sedan och handlar om människor hemma i Glömminge som jag har mött genom åren.

Bland barnböckerna som hon kommer att läsa ur nämner Barbro Lindgren serien om Sparveln från när hon själv var ett litet barn och trilogin Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner från hennes uppväxt mellan 10–15-årsåldern.

Hoppar mellan sorg och humor
Någon direkt röd tråd kommer hon inte att följa under föreläsningen, förklarar hon.

- Jag brukar inte göra det när jag åker runt och pratar om mina böcker. Istället hoppar jag lite mellan sådant som är sorgligt och humoristiskt. Då hinner folk inte tröttna.

Verksamheten S2020, Socialt hållbar utveckling 2020 vid social resursförvaltning, är en av arrangörerna bakom seminarieserien Mellanrum. Serien arrangeras en gång i månaden och har hållbar stadsutveckling som tema.

- Vi är jätteglada att Barbro Lindgren tackade ja till att gästa oss under detta Mellanrum, som faktiskt är ett jubileum, nummer 40 i ordningen. Vi hoppas verkligen att många tar chansen att komma till Göteborgs stadsmuseum och lyssna på hennes fantastiska texter, säger verksamhetschefen Lars Lilled.

Har inspirerat under nästan fem decennier
Samararrangörer är Göteborgs stadsmuseum, Göteborgsregionens kommunalförbund och Mistra Urban Futures (Centrum för hållbar stadsutveckling).

Just december månads föreläsning brukar gå lite utanför ramarna, berättar Ylva Blank, enhetschef på Göteborgs Stadsmuseum.

- Under resten av året bjuder vi som regel in forskare som utifrån olika teman föreläser om stadsutveckling. Julmånaden har av tradition hittills gått i konstens eller litteraturens tecken, och så alltså också i år, säger hon.

Barbro Lindgrens författarskap har inspirerat massor av människor under nästan fem decennier.

"Genuint och äkta om sitt självklara barnperspektiv"
Vad var det som gjorde att Mellanrums arrangörer bestämde sig för att bjuda in henne?

- Det var på sätt och vis en lycklig slump. En av våra medarbetare såg i våras SVT-dokumentären Äntligen måndag som handlar om Barbro Lindgren. Där berättade hon så genuint och äkta om hur självklart det varit för henne att ha ett barnperspektiv på tillvaron. Och barnperspektivet är ju något som Göteborgs stad försöker arbeta aktivt med på olika sätt, säger Lars Lilled..

- Så vi tänkte att av Barbro Lindgren har vi definitivt något att lära oss. Men först och främst ska det förstås bara bli hur roligt och trevligt som helst att höra henne läsa ur sina böcker.

Seminariet som är kostnadsfritt, startar kl 17 och pågår till cirka kl 19 på onsdag 5 december.