Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-05-02]

Fysiskt aktiva barn och unga är mest nöjda med fritiden

Foto: Aske Holst
Foto: Aske Holst

Livsvillkoren påverkar. De allra flesta barn och unga är nöjda med sin fritid, mest tillfreds är de som rör på sig. Men livsvillkoren påverkar. Barn med utlandsfödda föräldrar och de som bor i Angered och östra stadsdelarna är mindre nöjda med sina fritidsaktiviteter.

Det är i stadsledningskontorets undersökning som drygt 8000 barn och unga i Göteborg fått svara på frågor om sin fritid.

En stor majoritet av grundskolebarnen, 83 procent, uppger att de är nöjda med sin fritid – och killarna något mer än tjejerna. Mest nöjda är de som är fysiskt aktiva, de som har råd att följa med kompisar på aktiviteter och som har engagerade föräldrar.

Undersökningen visar också att barn som har föräldrar där minst en är född i Sverige, är mer tillfreds med sin fritid än barn i familjer där båda föräldrarna är födda utomlands. Minst nöjda med fritiden är de som bor i Angered och Östra Göteborg.

Många är aktiva
En stor del av barnen och ungdomarna är aktiva. De flesta spelar, leker och tränar på egen hand – men 57 procent är också med i en förening. Även här syns en skillnad gällande livsvillkor. Det är framförallt barn som är födda i Sverige, eller med åtminstone en förälder född här, som är med och aktiv i föreningar.

– Att få barn med utländska föräldrar att hitta föreningslivet och bra fritidsaktiviteter är jätteviktigt och en utmaning för oss. Det här måste vi i Göteborgs Stad fortsätta arbeta med på alla nivåer, säger Christine Lindeberg, planeringsledare inom stadsutveckling på stadsledningskontoret.

Många vill bli ledare
Men mönstret är inte entydigt. I Angered och Norra Hisingen är många barn aktiva i idrottsföreningar. Här finns också många ledare med utländsk bakgrund, och undersökningen visar att fler skulle vilja bli det.

– Det är viktigt att föreningslivet jobbar med att uppmuntra de här ungdomarna att bli ledare. Det går att söka bidrag för olika typer av utbildningar och program, säger Mats Morian från idrotts- och föreningsförvaltningen.

Undersökningen visar också på skillnader mellan tjejers och killars aktiviteter. Tjejer ägnar sig mer åt kulturella aktiviteter och ridning, medan killarna i högre utsträckning idrottar och går på idrottsevenemang och tävlingar.

17-åringarna tränar mycket
Av 17-åringarna är 84 procent nöjda med sin fritid och även här är killarna lite mer positiva än tjejerna. I den här gruppen är det träning som gäller. Så gott som samtliga som deltagit i undersökningen, 96 procent, uppger att de rör på sig att de blir andfådda eller svettiga minst en gång i veckan. 57 procent går på gym varje vecka.

Ungdomarna väljer fritidsaktivitet utifrån vad som är roligt men 20 procent säger att de ibland eller ofta avstår på grund av att det är för dyrt.

– Liseberg kommer högt på önskelistan när de anger vad de skulle vilja göra men inte har råd med. Men också bio, fika, gym och dans, säger Christine Lindeberg.

Tryggast i närmiljön
De flesta känner sig trygga på sin fritid, fast tjejerna upplever sig mer otrygga än killarna. En tredjedel av tjejerna är otrygga ibland eller ofta, jämfört med tolv procent hos killarna. Många, framförallt barnen, är tryggast i sin närmiljö.

– Vi arbetar mycket med att göra staden tryggare. Otrygghet ska inte vara en begränsande faktor för aktiviteter man vill göra. Årets underökning visar att barn och unga i högre utsträckning åker kollektivt, cyklar eller går till sina fritidsaktiviteter. Då måste gångtunnlar, och busshållplatser vara trygga, säger Christine Lindeberg.


Foto: Klas Eriksson