Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-04-03]

Göteborg firar Romadagen

Svarta safirer är en av många programpunkter på Internationella Romadagen som firas i Göteborg på tisdag 8 april. Hela programmet hittar du på länken längst ner i den här artikeln.
Svarta safirer är en av många programpunkter på Internationella Romadagen som firas i Göteborg på tisdag 8 april. Hela programmet hittar du på länken längst ner i den här artikeln.

Digert program den 8 april. Att romer och romsk kultur är en betydelsefull del av Europas, Sveriges och Göteborgs identitet har uppmärksammats på många sätt den senaste tiden, men den som missat det kan ta igen allt och lite till på tisdag 8 april. Att det är Internationella Romadagen kommer ingen i centrala staden att kunna missa.

– Det blir ett festligt firande från klockan 10 på förmiddagen till 23 på kvällen! säger Nuri Selim och det går inte att ta fel på förväntan i rösten.

Omfattande och varierat program
Som sångare och gitarrist i bandet Svarta safirer kommer han att ha sin kanske allra mest framträdande roll under kvällens konsert på Stora teatern, men dessförinnan kommer Nuri Selim bland mycket annat att vara samtalsledare om romska ungdomars situation i Europa, och arrangör av aktiviteter både på Gustaf Adolfs torg och Röhsska museet.

– Det är ett väldigt omfattande och varierat program och intresset på förhand har varit stort både från romer och andra om att få delta. Det är en fantastisk skillnad på engagemanget för romers situation efter att utställningen ”Vi är Romer” började visas på Stadsmuseet för drygt ett år sedan, säger Nuri Selim.

Utställningen hade rekordmånga besökare från första stund. 4 500 personer kom till invigningen och sedan dess har ytterligare 150 000 besökare fått lära känna människorna bakom myten, genom drabbande livshistorier gestaltade i ord och bild.

Skyldighet att förklara
– Det är helt otroligt vad en utställning kan göra skillnad, det hade jag aldrig kunnat tro tidigare. Men via utställningen har vi romer fått möta precis alla typer av människor, av alla åldrar, yrkeskategorier och nationaliteter. Poliser, ministrar, EU-parlamentariker har besökt Stadsmuseet…! Det känns som att jag under det här året har träffat och lärt känna hela Göteborg, säger Nuri Selim.

Nu har den stora utställningen rest vidare till Stockholm, för att sedan fortsätta till bland annat Trollhättan, Falköping och Borås. En mindre version, med betoning på romernas historiska vandring från Indien till Europa, stannar kvar på Stadsmuseet i Göteborg åtminstone till januari 2015, och det är guidade visningar av denna utställning som inleder firandet av Internationella Romadagen i Göteborg på tisdag.

– Frågan om romers situation har aldrig varit så aktuell som nu, varken på Europa-nivå eller för enskilda individer, som dagligen möter fattiga EU-medborgare som desperat söker försörjning. Det väcker väldigt många frågor och det är vår skyldighet att förklara att det ligger tusen år av diskriminering bakom det vi ser idag, säger Nuri Selim, som trots allt ser en ljusning på väg.

Ny attityd på arbetsmarknaden
– Jag märker redan en ny attityd i Göteborg. De flesta som sett utställningen har kommit dit med färdiga fördomar om romer i bagaget, inpräntade sedan generationer tillbaka. Nu har de haft chansen att träffa oss och prata och jag vet inte hur många som efteråt sagt ”Det här visste inte jag!”. Det som deras föräldrar, grannar eller lärare har sagt stämde inte! Så mötena ansikte mot ansikte har en fantastisk, direkt effekt.

En effekt har glädjande nog varit en förändrad attityd på arbetsmarknaden.

– Jag har hört från flera romer som sökt jobb att de på senare tid märkt en skillnad hos arbetsgivarna, som börjar se nyttan med att bygga broar. Det bor minst 10 000 romer i Göteborg, varav runt 70 procent kommer från Balkan och som antingen kom som arbetskraftsinvandrare på 70-talet eller samband med Jugoslavien-krigen på 90-talet. Vi är en resurs som vill bidra, säger Nuri Selim.

Fritt inträde men begränsat antal platser
Under Internationella Romadagen blir det gott om tillfällen att visa upp och ta del av romsk kultur. Till exempel på Gustaf Adolfs torg klockan 12, när den romska flaggan hissas och nationalsången Gelem Gelem spelas. Därutöver blir det tal och musik innan den delen av ceremonin avslutas med traditionell blomsternedläggning vid Lejontrappan, som symbol för vårens inträde.

Därefter blir det gemensam promenad till Röhsska museet som bjuder på konsert med Samir Mehmed och Romany School Orchestra klockan 13.

Konsert blir det alltså även på kvällen på Stora teatern, då Svarta safirer uppträder, liksom 16-årige hip-hoparen Dusan Marinkovic, känd från SVT:s serie ”Mitt liv som rom”. Dessutom uppträder skådespelerskan och sångerskan Rona Hartner och DJ Tagada, allt med gratis inträde. Antalet platser är dock begränsat så kom i god tid.


Fotnot

Romer är en av Sveriges fem erkända nationella minoriteter (tillsammans med judar, sverigefinnar, tornedalingar och samer, som även är ett urfolk). Göteborgs Stad är pilotkommun för romsk inkludering, som är en nationell strategi med mål att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom.