Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-04-01]

Göteborg firar romernas nationaldag för femte året

Tal, nationalsång och musik. Blomceremoni, musikunderhållning och soppa är några av inslagen när Göteborgs Stad firar romernas nationaldag den 8 april. Klockan 17.00 startar festligheterna på Gustaf Adolfs torg där det blir tal och nationalsång. Sedan fortsätter firandet på Stadsmuseet.

Det är femte året i rad som Göteborgs Stad uppmärksammar den romska nationaldagen, eller Internationella Romadagen, som den också kallas. Firandet inleds i sedvanlig ordning på Gustaf Adolfs torg. I år med start klockan 17.00.

– Många romer har undrat om det verkligen måste börja vid tolv, som tidigare varit brukligt. För dem är det viktigt att fira med mat, musik och underhållning och då passar kvällstid bättre. Dessutom kan fler komma och vara med direkt efter jobbet, säger Camilla Carlefall, koordinator på kulturförvaltningen.

Välkomnar barnfamiljer
I och med den senarelagda starten kommer den romska flaggan redan att vara hissad.

– Ja, den ska ju vara uppe hela dagen, så den hissas på förmiddagen, säger Camilla Carlefall.

Nytt för i år är också att firandet efter en knapp halvtimma på torget flyttar in på Stadsmuseet.

– Där fortsätter vi fira med gulaschsoppa och fralla. Vi håller på till nio på kvällen och vi hoppas på att även en del barnfamiljer vill komma och vara med, säger Camilla Carlefall.

Handlingsplan på gång
På programmet står ungdomar från Backa fritidsgård som läser ur boken ”Det glöder under askan”, hiphopparna Crazy Boys och musikgrupper som Balkan Express och Bahtale Roma.

Även stadsbiblioteket uppmärksammar Romadagen med att dela ut Marin Saltos bilderböcker.

Tanken är att de nationella minoriteterna och deras högtidsdagar i framtiden generellt ska få ta större plats på Göteborgs kulturinstitutioner, som museerna, biblioteken och Stora teatern.

– Vi har en handlingsplan på gång. Både för hur vi ska uppmärksamma de enskilda högtidsdagarna och för hur minoriteterna ska få synas resten av året. Vi har bland annat tagit fram en logga som ska användas i de här sammanhangen, säger Camilla Carlefall.

Firar Resandefolkens dag
Samefolkens dag och Sverigefinnarnas dag är redan firade i år.

– Den 29 september firas även Resandefolkens dag för första gången. När det gäller den judiska minoriteten har de inte någon fastställd internationell dag, utan många högtidsdagar, säger Camilla Carlefall.

Den 15 juli är det Tornedalingarnas dag.

– Det kommer vi uppmärksamma genom att flagga på Gustaf Adolfs torg, men något specifikt firande är inte planerat i år eftersom tornedalingarna inte är så många i Göteborg, säger hon.


Fotnot

Internationella Romadagen firas till minne av den första internationella romska kongressen som hölls 8 april 1971 i London. I Göteborg har programmet för firandet tagits fram i samarbete med romska rådet.