Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-11-03]

Göteborg under krigstider skildras på Arkivens dag

 Eldare Karl Henrik Anderssons dagbok, sjöfartsbok med flera handlingar som kommer att ställas ut under Arkivens dag. Andersson tjänstgjorde ombord på ett engelskt lastfartyg, s/s Stancor, som 1940 sänktes av en tysk ubåt utanför Skottland. (ur Eldare Karl Henrik Anderssons handlingar)
Eldare Karl Henrik Anderssons dagbok, sjöfartsbok med flera handlingar som kommer att ställas ut under Arkivens dag. Andersson tjänstgjorde ombord på ett engelskt lastfartyg, s/s Stancor, som 1940 sänktes av en tysk ubåt utanför Skottland. (ur Eldare Karl Henrik Anderssons handlingar)

Oro och ransonering. På lördag 8 november håller arkiv över hela landet öppet hus. Årets tema orostid har fått Region- och stadsarkivet i Göteborg att leta fram dagböcker och bilder från tiden då Sverige var isolerat från världshaven på grund av tyskarnas minspärr i Skagerack.

Trots att Sverige inte var med i vare sig första eller andra världskriget så påverkades göteborgarna – både av oron för att dras in i krig och av försämrade handelsmöjligheter.

Två föreläsningar
– Det var ju livsmedelsbrist och ransoneringar under krigen. Det var nog det som påverkade mest, säger Paul Epäilys, arkivarie.

Under Arkivens dag visar Region- och stadsarkivet material ur samlingarna kring temat orostid. Det blir även två föreläsningar under dagen. Historikern Jan Christensen kommer att prata om den pågående debatten bland historiker om vad som egentligen utlöste första världskriget.

Därefter berättar marinhistorikern Richard Areschoug om tiden då Sverige var avskuret från världshaven. Direkt efter att tyskarna invaderat Norge i april 1940 lades minor ut i en nord-sydlig linje mellan Norges sydspets och Skagen. Det gjorde att handelsfartyg inte kunde passera. Därmed hade de som vid tillfället befann sig utanför minspärren ingen möjlighet att återvända till Sverige.

Sjömannen Karl Andersson var en av dem. Hans dagböcker ställs ut under Arkivens dag.

– Han var eldare ombord på ett fartyg som hamnade utanför minspärren. Därefter gick han ombord på ett engelskt fartyg, som blev sänkt av tyskarna 1940, säger Paul Epäilys.

Tidsdokument som överlevde
Karl Andersson klarade sig den gången, men avled ett år senare, troligen genom drunkning. Otroligt nog klarade sig dagböckerna intakta genom alla strapatser. De hamnade så småningom på Kalmar läns sjömanshus. Därifrån skickades de till Göteborgs stadsarkiv, då det var Karl Anderssons sista bostadsort.

– Det är lite spännande i sig, hur materialet lyckades ta sig hit.

På programmet för Arkivens dag finns även filmvisning. En av de gamla Göteborgsfilmer som visas är Hänt sedan sist, en film gjord av Göteborgs spårvägar 1968 för att berätta om de senaste årens händelser ur ett spårvägsperspektiv.

– Där berättas om att spårvägen bjöd på taxiresor för nyinflyttade i Bergsjön, för att det inte var lönt att dra in busslinjer. Det handlar också om nyheten att man själv fick stämpla sina kort och kuponger, istället för att konduktören gjorde det, säger Paul Epäilys.

Specialvisning av magasinen
Alla som vill har rätt att se materialet som finns bevarat på Region- och stadsarkivet, så länge det inte skyddas av sekretess. Men normalt sett måste man beställa fram specifika handlingar från personalen, och får inte gå runt själv och titta. Under Arkivens dag görs ett undantag. Då visar personalen runt i magasinen, där samlingarna fyller hyllplan på totalt inte mindre än 130 000 meter.

– Det är ett sätt att komma innanför väggarna och se vad vi pysslar med, säger Paul Epäilys.


Minsprängning vid Hertas Flak 1918, okänd fotograf, (ur Leif Augustssons Göteborgianasamling)


Fotnot

Öppet hus på Region- och stadsarkivet på Otterhällegatan 5 pågår klockan 11-15 den 8 november.