Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-11-28]

Gratis temakväll om kulturens möjlighet att motverka rasism

Soun Corcos, Anton Helmersson, Tove Niskakari, Anders Westling, Yllka Sheqiri och Johanna Ivstedt är arrangörerna bakom den antirasistiska temakvällen på Stadsteatern på tisdag 2 december.
Soun Corcos, Anton Helmersson, Tove Niskakari, Anders Westling, Yllka Sheqiri och Johanna Ivstedt är arrangörerna bakom den antirasistiska temakvällen på Stadsteatern på tisdag 2 december.

Korta akter varvas med samtal. Kan teater motverka rasism? Det är frågeställningen för en temakväll på Göteborgs Stadsteater på tisdag 2 december. Kvällen bjuder på med en nyskriven akt av Athena Farrokzhad. Dessutom blir det panelsamtal där personer ur Göteborgs kulturliv berättar om hur de arbetar med teater som motstånd.

Kultur som motstånd har varit ett löpande tema under hösten på Stadsteatern. Den 2 december kommer det handla om motstånd mot rasism. Kvällen anordnas av en grupp elever på Kulturverkstans internationella projektledarutbildning.

– Det finns personer med personlig erfarenhet av rasism i gruppen och vi är flera som blev illa berörda av valresultatet. Så vi vill försöka göra något åt rasismen, säger Tove Niskakari.

Teater Smuts ger ett smakprov
Teater varvas med samtalKvällen kommer att innehålla av en blandning av samtal och teaterakter. Skådespelare från Stadsteatern framför en teaterakt av författaren Athena Farrokzhad och den fria teatergruppen Teater Smuts visar en bit ur sin föreställning
Teater Smuts startar punkband.

– Jag har sett föreställningen. De lyckas väldigt bra med att visa på att vi alla måste göra något. Men ändå på ett sätt så att man blir upplyft, säger Tove Niskakari.

Vill visa hur människor gjort skillnad
Tove Niskakari tror att teaterstyckena kan bidra till att väcka tankar och ge en bra grund för samtalen. Hon ser också fram emot att få höra de inbjudna organisationerna berätta om hur de jobbar. I panelen finns representanter för bland annat Musik mot rasism,
Ungdom mot rasism och tidningen Världen och vi.

– Med det här projektet vill vi visa på hur olika människor har gjort skillnad, i olika organisationer och i olika konstsätt.

Kvällen är gratis, men för att vara med under det andra panelsamtalet krävs föranmälan på ridinatt.bokning@gmail.com.


Fotnot

Rubriken Rid i natt anknyter till Göteborgs Stadsteater under andra världskriget. Till skillnad från andra teatrar censurerade inte Göteborgs Stadsteater Vilhelm Mobergs frihetspjäs, och visade därmed en tydlig antinazistisk hållning.