Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-06-12]

Gustaf II Adolf har fått ansiktslyft för två miljoner

Viss skillnad!
Viss skillnad!

Skinande kinder och nyvaxad mustasch. Göteborgs grundare, Gustaf II Adolf, har fått en rejäl make-over. Efter nio månader i konserveringstält kan kungen beskådas igen, med skinande kinder, vaxad mustasch och nytt svärd. ”Ja, det är verkligen som veckotidningarnas ”före och efter”. Han har blivit mycket finare!”, säger Oskar Hägg, projektledare på park- och naturförvaltningen.

– Nu framträder de många detaljerna på statyn mycket mer. Lejonet på Gustafs sköld, stygnen på hans stövlar, spetskragen och hans ansiktsdrag är mycket tydligare nu när vi fått bort beläggning och smuts.

Sedan september förra året har statyn av Göteborgs grundare på Gustaf Adolfs torg dolts av ett stort tält. Där inne har konservatorer, skrapat, putsat, lagat och gjort kungen fin igen.

I nästan 160 år har han stått i regn, kyla och luftföroreningar och pekat ut ”var staden ska ligga”, så renoveringen behövdes verkligen. Men den gröna ärgningen på bronsstatyn är kvar.

– Vi har tagit ett beslut att inte ta bort ärgningen, den har blivit en del av statyn idag. I så fall skulle vi riskera att skada statyn, säger Oskar Hägg.

Men han ser mindre grön ut i ansiktet?
– Ja, det beror på att han är nyputsad och nyvaxad nu. Men det är bara luftföroreningar och avlagringar som tagits bort, inte själva ärgningen, säger Oskar Hägg.

När kungen nu tittar fram bakom skynket, syns det att han fått ett nytt svärd också.

– Svärdsskidan som sticker fram under kappan hade en stålram inuti, som rostat så mycket att den sprängt upp en spricka längs hela svärdet. Det gick inte att laga på ett hållbart sätt, säger Oskar Hägg.

Så en metallkonstnär anlitades för att gjuta upp ett helt nytt svärd i brons, modellerat efter det gamla.

Rost har missfärgat marmorn
– Han använde faktiskt precis samma teknik som på 1800-talet, sandgjutning, så svärdet är helt och hållet handgjort, säger Oskar Hägg.

En av de största utmaningarna var att få ur kärnmassa ur kungens kappa.

– I kappan finns det kvar gips från gjutningen, som sugit åt sig fukt när det blivit sprickor, förklarar Oskar Hägg.

Gipset, färgat av rost från en järnram i kappan, har läckt ut under lång tid, vilket har missfärgat den vita marmorn.

Kandelabrarna är också fixade
– Det har krävts många behandlingar för att den ska få tillbaka en någorlunda ljus färg. Det är omöjligt att få den helt vit men vi har gjort så gott vi har kunnat.

– Och så har vi lagat sprickorna i kappan och försökt få ut en del av gipset, säger Oskar Hägg.

Han har ingen siffra på hur många arbetstimmar de två entreprenörerna lagt ner, men kostnaden är klar; cirka två miljoner kronor. Men då har också de fyra kandelabrarna runt statyn behandlats och blivit finare.