Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-05-25]

Hammarkullekarnevalen firar fyrtio färgsprakande år

På fredag 29 maj klockan 17 inleds Hammarkullekarnevalen. Hela karnevalprogrammet hittar du på länken längst ner i den här artikeln. Bilder: Stefan W Persson
På fredag 29 maj klockan 17 inleds Hammarkullekarnevalen. Hela karnevalprogrammet hittar du på länken längst ner i den här artikeln. Bilder: Stefan W Persson

Västsvensk folkfest hoppas på publikrekord. Hammarkullekarnevalen slår till helgen på trumman för fyrtionde gången. Och om vädrets makter och molngudarna vill, kan det mycket väl bli tal om ett nytt publikrekord för en av Västsveriges största folkfester.

Karnevalsgeneralen Tony Parath har varit med om så många festliga och färgsprakande karnevaler i Hammarkullen att han tappat räkningen.

Funktionärsstab på 100 personer
– Jag var ju med som besökare flera gånger redan under 80-talet, men funktionär blev jag nog 1991, eller kanske 1992, säger han när bara dagar återstår till den 40:e upplagan av en av Västsveriges största publikattraktioner.

Årets karneval börjar på fredag 29 maj och pågår till och med söndag 31 maj.

– På lördagen brukar det vara så mycket folk att det bara är att flyta med strömmen, säger han och berättar att han har sin egen favoritstund klockan 12, just när det stora karnevalståget gett sig iväg.

– Då tar vi i arrangörstaben varandra i hand, och det kan nog hända att det kommer en tår också. Då vet vi att vi har fört karnevalen i hamn ännu ett år.

Årets funktionärsstab omfattar för första gången över hundra personer. Och varenda en behövs för den väldiga folkfest som i stort sett helt bygger på ideella insatser.

Omistlig hemvändardag för många
Karnevalsgeneralen tycker nog att omvärlden lite mer påtagligt kunde visa sin uppskattning för vad som byggts upp i Hammarkullen.

– Nu får vi och tigga och be om sponsring trots att vi firar 40 år och över tre dagar mycket väl kan komma att slå publikrekordet på 70 000 besökare.

Erfarenheterna visar att besökarna tar till sig karnevalen på lite olika sätt. För en del är det en omistlig hemvändardag när man kommer tillbaka till uppväxtårens kvarter för att träffa gamla vänner. Andra lockas av dansen, maten eller söndagens barnparad.

Satsar på barnen
Förra året tog Tony Parath inititiatvet till barnkarnevalens barndansvision.

– Min idé är att 100 barn, från var och en av stadens tio stadsdelar, tillsammans ska dansa. Vi har designkurser och låter sy upp likadana kostymer så att alla barn ges samma möjlighet att få vara med och lyckas, säger Tony Parath och fortsätter:

– I år har vi sju stadsdelar med oss, men för mig är målet ett tusen barn från hela Göteborg.

Med stora draperingar på höghusens väggar pyntas nu Hammarkullen för årets stora fest. Regna får göra det någon annan gång.