Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-02-01]

Kamelior lyser upp vintern

Foto: Park- och naturförvaltningen
Foto: Park- och naturförvaltningen

Blommande te-släkting i Palmhuset. Nu är det läge att gå till Trädgårdsföreningen och förföras av ett helt rum blommande kamelior i Palmhuset. Blommor som är släkt med tebusken!

– Ja, tebusken är faktiskt en kamelia-art, Camellia sinensis, berättar Lisa Brunnström, evenemangsledare i Trädgårdsföreningen.

– Fast blomsterkamelian, Camellia japonica, kan man inte göra teblad av. Och det som används på tebusken är ju de gröna bladen, inte blombladen.

Helt rum med rosa, röda och vita kamelior
De närmaste två veckorna kan man lära sig mycket om tebuskar, kamelior och hur man bäst odlar den krävande blomman. Då uppmärksammar Trädgårdsföreningen kamelian och tebusken med föredrag, fotoutställning och teprovning.

Det sker när Göteborg är som gråast. För då är kameliorna i västra flygeln i Palmhuset som vackrast. Här blommar ett helt rum kamelior i rosa, röda och vita nyanser.

– Kamelian har funnits i Palmhuset sedan huset invigdes 1878. Det var den dåvarande trädgårdsmästaren Georg Löwegren som var särskilt förtjust i denna, då väldigt trendiga, blomma och lät viga ett helt rum åt den, säger Lisa Brunnström.

Hon har bjudit in Christina Hörgard Ihr, författare, trädgårdsskribent och fotograf, som ska berätta om sin resa till Darjeelings teträdgårdar.

Odlingstips fö kinkig blomma
- Under hennes föredrag kommer man även att få smaka på olika tesorter, berättar Lisa Brunnström.

Fotografier från Christina Hörgard Ihrs resa i Darjeeling kommer att hänga i Palmhuset från 2 till 17 februari. 
Och varje lördag och söndag kl 14.00, mellan 2 och 17 februari, berättar trädgårdsmästarna i parken om kamelian och dess speciella plats i Palmhuset.

– Det blir även en del odlingstips för den som vågar skaffa en egen kamelia. Det kan behövas för denna kinkiga blomma som kräver mycket ljus, sval temperatur och precis rätt mängd vatten, säger Lisa Brunnström.