Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-02-15]

Knyttet inspirerar i konstmuseets stora Tove Jansson-utställning

Tove Janssons iIllustration till boken Trollvinter, 
ca1956. Foto: Finlands Nationalgalleri, Ainur Nasretdin
Tove Janssons iIllustration till boken Trollvinter,
ca1956. Foto: Finlands Nationalgalleri, Ainur Nasretdin

200 verk i interaktiv miljö. Konstnär, författare, illustratör och inspiratör. Tove Jansson rörde sig otvunget över genregränserna på ett sätt som blivit naturligt först i dag. I lördags var det vernissage för Tove Jansson – Lusten att skapa och leva på Göteborgs konstmuseum, där närmare 200 verk visas i en interaktiv miljö på tre våningsplan.

Utställningen är Sveriges genom tidernas största separatutställning med Tove Jansson och vänder sig liksom konstnären själv till en publik i alla åldrar.

Flera parallella karriärer
– Tove Jansson är ständigt aktuell, inte minst för sitt tydliga ställningstagande för demokrati, jämlikhet och individens rättigheter. Hon tog väldigt aktivt ställning för den lilla människan mot tidens stora makthavare, bland annat som karikatyrtecknare under andra världskriget. Som relief till vad som händer i länder i Europa och världen i dag ger det hennes arbete ett extra djup, säger enhetschef och curator Anna Hyltze.

Tove Jansson – Lusten att skapa och leva presenterar Janssons parallella karriärer som bildkonstnär, illustratör, karikatyrtecknare, serietecknare och författare – och inte minst som skapare av de världsberömda Muminfigurerna. Men även om de största framgångarna kom som författare såg hon sig alltid själv i första hand som bildkonstnär.

Gränsöverskridande konstnärsskap
– Hon var en komplex och färgstark konstnär, som aldrig slutade att utvecklas. En av de saker som gör henne så speciell var just att hon vände sig mot kategoriseringar och stod över alla genregränser. Det är ofta så vi ser på konst i dag, men hon var många decennier före.

Utställningen täcker lite drygt 600 kvadratmeter på tre våningar, samt en studio. Där får barn och unga bland annat möjlighet att prova på några av de tekniker Tove Jansson använde sig av. Under sportlovet är studien även öppen på vardagarna, annars är det helger som gäller om man vill vara med på workshop ledd av konstpedagog.

– Vi har skapande verkstäder under hela sportlovet, med olika workshops för olika åldersgrupper. Sedan går det även att aktivera sig på egen hand, till exempel genom mattespåret där man bland annat får hitta och räkna Hattifnattar, fladdermöss och Snorkfrökens tappade pärlor

Knyter an till Tove Janssons kärlek till havet
På plats finns också flerspråkiga språkvärdar som kan tolka till arabiska, somaliska, tigrinja och finska.

Tove Jansson – Lusten att skapa och leva utgår från den utställning som togs fram av det finska nationalmuseet Ateneum till konstnärens 100-årsdag år 2014. Den har sedan dess varit i Japan och fortsätter efter Sverige till Köpenhamn och London. Grundutställningen har därför anpassats för turnén, bland annat står Göteborgs konstmuseum själva för scenografin och det pedagogiska programmet.

– Vi har bland annat bjudit in två graffittikonstnärer som täckt väggarna i ett av rummen med ett skogslandskap inspirerat av ”Vem ska trösta Knyttet?”. Där finns också sittmöbler som blir som stiliserade öar, för att knyta an till Toves kärlek till havet och öarna. Vi vill att hela utställningen ska vara som att stiga in i hennes bildvärld.

Graffittikonstnärerna är göteborgsbaserade Sceb och Ollio, vilket är signaturer för Camilla Boström och Jonathan Josefsson.


Tove Jansson, Familjen, 1942, olja, 89 x 116 cm, privatsamling Foto: Finlands Nationalgalleri, Hannu Aaltonen


En del av utställningens scenografi:
Tove Janssons illustrationer visas som installtionsbilder. Foto: Göteborgs konstmuseum