Kultur & fritid »»

[Publicerad 2018-01-15]

Konserthuset får ny orgel

Foto: Matilda Karlsson
Foto: Matilda Karlsson

Byggs i Österrike. Göteborgs konserthus ska få en ny platsbyggd orgel. År 2021 beräknas det nya instrumentet kunna tas i bruk. ”Den kommer att berika musiklivet enormt”, säger Hans Davidsson, konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Orgelakademi.

Konserthusets befintliga orgel är från 1937, men trots att det är ett imponerade exempel på orgelbyggarkonst från den tiden har den aldrig fungerat tillfredsställande.

– Den har använts väldigt lite, så nu känns det roligt att vi tillsammans med vår kund Göteborgs Symfoniker har kunnat ta ett beslut om att investera i en ny och modern orgel till Konserthuset, säger Stefan Lundqvist, tf vd på Higab.

Orgelprofessorn Hans Davidsson har lett förstudien med en internationell expertgrupp som förordade ett byte till ny orgel, anpassad till konserthus, i stället för en ombyggnad av den befintliga. Den uppskattade projektkostnaden är cirka 35 miljoner kronor.

Lång installationstid
Uppdraget att bygga orgeln har gått till den välkända österrikiska orgelbyggarfirman Rieger Orgelbau. Rieger Orgelbau har på senare år byggt konserthusorglar i Musikverein i Wien och i det nya konserthuset i Paris.

– Det är fantastiskt att kunna få en så stor orgel av ett annat slag än den vi har nu. Kyrkorglar är en typ av instrument, men nu får vi en symfonisk orgel. Det kommer att stärka Göteborgs profil som internationellt ledande orgelstad, säger Hans Davidsson.

När orgeln byggts i Österrike följer en lång installationstid. För att inte störa Konserthusets ordinarie verksamhet kommer arbetet att pågå under sommartid, jul- och nyårsledighet. Hösten 2021 kommer orgeln att kunna tas i bruk.

– Det handlar om 10 000 pipor som alla ska hitta sin optimala klang. Varje pipa är som ett litet barn. De måste behandlas individuellt, ges omsorg och förutsättningar för att må bra och därmed klinga optimalt, säger Hans Davidsson.

”Ett experimentellt klanglaboratorium”
Orgelrummet i Konserthuset är åtta meter brett, sju meter djupt och sju meter högt. Orgeln, med alla sina pipor, två fläktar, 16 bälgar och all ny teknik kommer i princip att fylla hela utrymmet.

– Musikaliskt innebär den nya orgeln att vi nu kommer att kunna höra musik som är skriven för orgel och orkester i Göteborg. Det kommer att berika musiklivet enormt. Men den kommer inte bara att göra den kända musiken hörbar i Göteborg utan också ge förutsättningar för att skapa ny musik och nya klanger. Med den nya tekniken kan den användas som ett experimentellt klanglaboratorium: vindens sus, rymdens viskningar, magnetismens dova muller och de svarta hålens oerhörda kraft kommer allt att kunna göras hörbara med den nya orgeln.

Den befintliga orgeln kommer varsamt att plockas ner. Förhoppningen är att den kan hitta ett nytt hem där den passar bättre.