Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-02-21]

Kreativiteten på Konstepidemin hyllas i ny bok

En konstnärsby mitt i staden. Verksamheten på Konstepidemin är så unik och omfattande att medlemmarna aldrig hinner berätta färdigt. Så de bestämde sig för att göra en fyllig och vacker bok. ”Konstepidemin är så stort, både till antalet konstnärer, verksamheter och kategorierna av kulturskapare”, säger Berit Jonsvik, konstnär och medlem i föreningen sedan starten 1987.

De låg övergivna i decennier. Men de senaste 25 åren har det myllrat av kreativitet i de forna sjukhusbyggnaderna på kullen nära Linnéplatsen. Idag arbetar här 130 konstnärer. I de före detta sjukhussalarna finns dansare som övar in föreställningar och skulptörer som gjuter konstverk med stora formar. I de mindre rummen, som tidigare var kontor, verkar bland annat ljudkonstnärer, författare och konsthantverkare.

– Varje gång vi träffar nya personer som vi söker stöd av på olika sätt ska vi förklara vad Konstepidemin är. Det är inte lätt kan jag säga. Man hinner inte alltid förklara färdigt om hur stort och bra och unikt det är, säger Berit Jonsvik.

För att ge chans att bekanta sig med Konstepidemin i lugn och ro och för att försöka dokumentera en del av allt som hänt och händer, har föreningen nu gett ut en bok.

Nära idealet
Boken bjuder på enskilda porträtt av kulturskaparna och ateljéinnehavarna. Samtidigt berättar boken om allt det gemensamma – bland annat restaurangen, galleriet och den årliga Konstepidemins dag.

– Konstepidemin är så nära idealet man kan komma om man är ensam kulturskapare. Man vill ha sin ateljé och kunna jobba i fred. Men samtidigt kan det vara hämmande och tråkigt, man behöver kontakten med andra människor. Här får man det bästa av två världar, säger Berit Jonsvik.

Fastighetskontoret äger byggnaderna på området, men föreningen sköter förvaltningen. Vissa fastigheter är ungefär i samma skick, som när de tjänstgjorde som epidemisjukhus. Så det finns ett stort renoveringsbehov. Samtidigt finns det fördelar med att lokalerna inte har fixats till alltför mycket.

– Det är ganska lagom oömt. Det gör att man som konstnär kan använda lokalerna lite som man vill, säger Berit Jonsvik.


Fotnot

Boken finns att köpa på Konstepidemin eller beställa via helen.dahlman@konstepidemin.se och på Akademibokhandeln på Järntorget.