Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-10-16]

Kulturskolans elever på orkesterresa till Berlin

Turnélivet drar – den här gången blev det Berlin för eleverna i kulturskolan i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Foto: Elisabeth Klingberg
Turnélivet drar – den här gången blev det Berlin för eleverna i kulturskolan i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Foto: Elisabeth Klingberg

Gemensam konsert med tysk ungdomsorkester. Med fioler, cellor och en kontrabas i bagaget reste 32 elever från kulturskolan i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg till Berlin. Lördagens konsert tillsammans med en tysk ungdomsorkester ingår i ett projekt där elevernas resedagböcker blir rap-låtar.

– Det ska vara roligt att spela i en orkester, då kan man inte bara sitta och glo i sina noter. Att resa på läger ökar sammanhållningen i gruppen – och det hörs. Det blir en annan spänning och skärpa mellan musikerna som uppskattas av publiken, säger Ulrich Schmid, violinist och pedagog i kulturskolan i Askim-Frölunda-Högsbo.

Sedan tidigt i våras har eleverna förberett sig inför konserten i Berlin. Några av musikstyckena skulle spelas tillsammans med den tyska ungdomsorkestern – bland annat ett soundtrack ur filmen Pirates of the Caribbean.

Men vid den gemensamma repetitionen dagen innan konserten insåg man att orkestrarna övat in två helt olika arrangemang.

Två olika tonarter
– Det visade sig att det finns två arr av samma person, i helt skilda tonarter, säger Ulrich Schmid.

Men publiken hade inte något emot att höra den maffiga filmmusiken två gånger. Av applåderna att döma uppskattade de också att få ta del av den svenska musikskatten: Polska från Småland, Potatisvalsen och Nordic Wolf.

Miranda Liu, som går på Önneredsskolan, har spelat fiol i sex år. För henne är det ingen tvekan om vad som är Berlinresans höjdpunkt.

– Konserten. Jag tycker det gick ganska bra, säger hon.

För andra är det istället repetitionerna som lockar.

– Det är kul att spela och på repen är det mer avslappnat. Själva konserten blir jag trött av – man måste sitta rak i ryggen och flyttas stolen det minsta hörs det i hela salen, säger Saga Lindstedt från Nordhemsskolan.

Rundtur i Berlin
Under de fyra dagarna som resan varade hann de unga musikerna också få en bild av Berlin. 25 år efter murens fall finns fortfarande mycket som påminner om stadens delade historia. Berlin har dubbelt av det mesta – två centrum, två zoo, två konserthus, och till och med tre operahus.

Här samsas de öststatsgrå betonghusen med byggnader ritade av de mest kända arkitekterna i världen.

– Att uppleva Berlin har varit det bästa med resan. Mitt intryck är att det är en sympatisk och trevlig stad, säger Karl Larsson från Samskolan.

Väl hemma i Göteborg fortsätter projektet som egentligen består av två olika initiativ. Kammarorkestern på kulturskolan i Askim-Frölunda-Högsbo sökte utvecklingsstöd från kulturnämnden för ett läger med tema text och musik.

Rap-låtar av intrycken
– Vi hade tänkt åka till Halmstad. Men samtidigt planerade Måsikanterna i Västra Göteborg en resa till Tyskland. Så vi bestämde oss för att slå ihop det hela, säger Ulrich Schmid.

Under våren har textförfattaren och rapparen John Jäderlund haft en workshop och tanken är att elevernas egna rap-texter ska forma den avslutande föreställningen i december. Som underlag används deras dagböcker från Berlinresan.

Förhoppningen är också att det finns möjlighet att bjuda in den tyska ungdomsorkestern till Göteborg.

– Kanske till våren – det skulle vara jätteroligt, säger Ulrich Schmid.


Stråkar, reseintryck och rap-texter är ingredienser i projektet.