Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-10-18]

Lokal och global konst på Hammarkullens kulturvandring

Foto: Randall Villalobos
Foto: Randall Villalobos

Målade skateboards och heliga platser. Den sjätte upplagan av Kulturvandring i Hammarkullen hålls lördag den 22 oktober och bjuder på allt från handmålade skateboards från Mexiko till rundvandringar i gatumiljön.

– Vi har ett väldigt blandat program och här finns något för alla åldrar och för alla smaker. Antingen kan du följa med på någon av visningarna eller så hämtar du din egen karta på Folkets hus och tittar runt på egen hand, säger Gloria Esteban, som är en av arrangörerna.

"Skateboards ett roligt format att måla på"
Konst, musik, dans och poesi är några av de kulturformer som de lokala konstnärerna och artisterna visar upp. Men också stadsdelen i sig visar sig från sin kulturella sida.

Det ordnas flera vandringar i området, där deltagarna bland annat får titta lite närmare på några av de konstverk som finns i den offentliga miljön. Under vandringen visas exempelvis tre nya muralmålningar som utförts under året, liksom flera mosaikverk.

Årets stora konstutställning är samlingsutställningen Board Dripper som består av skateboardbräder utsmyckade av unga konstnärer från Mexiko och Sverige. Den mexikanska delen av utställningen har växt fram under sex års gatufestivaler i staden Querétaro i centrala Mexiko och den svenska är ett samarbete med Rizoma galleri i Falköping. En del av samlingen visas under kulturvandringen i Folkets hus.

– Skateboards är ett rolig format att måla på och det är en väldigt fin och annorlunda utställning som vi är väldigt glada att få hit.

Tempeltur i Angered
Den som blir inspirerad kan passa på att prova på en annan typ av måleri, då Nordiska akvarellmuseet anordnar en workshop för alla åldrar

För första gången anordnar också Interreligiösa centret en tempeltur i samband med kulturvandringen. Turen går till sikhiska templet Gurdwara Sri Guru Singh Sabhas i Hammarkullen, Angereds Islamiska församling och den koptiska kyrkan i Agnesberg.

– Vanligtvis går tempelturerna mer i centrum så det känns väldigt roligt att de kommer till Hammarkullen och Angered.

"Många är intresserade av vad som händer här"
De senaste åren har mellan 600 och 800 personer deltagit i kulturvandringen.

– Hur många som kommer beror ju lite på vädret, men det är många som är intresserade av vad som händer här i Hammarkullen och Angered. Det är ofta mycket mer på gång än vad folk tror, säger Gloria Esteban.

Under veckan skapar och bygger Hammarkullebor tillsammans med arkitektstudenter från Chalmers Arkitektur, International Färg och två arkitekter från Berlin en mobil träpaviljong under parollen ”Vad behövs i det sociala vardagsrummet?”. På lördag finns den till beskådande på Hammarkulletorget innan den flyttas vidare till Chalmers. Paviljongen kommer sedan stå modell för nya, stationära, paviljonger som de två kommande åren kommer byggas av projektgruppen i Hammarkullen. De ska sedan användas av lokala organisationer.

Årets invigningstalare är kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova, kommunalråd för kultur, mänskliga rättigheter och ungdomsfrågor.