Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-02-20]

Lunchdisko, film och sång på Sverigefinländarnas dag

Så här ser den nya Sverigefinska flaggan ut.
Så här ser den nya Sverigefinska flaggan ut.

Firas för fjärde året. Tisdag 24 februari hissas för första gången Sverigefinnarnas egen flagga i Göteborg. Firandet fortsätter med smäktande sång och finskt disko mitt på Gustaf Adolfs torg.

– Förra året hissade vi den finska flaggan, men nu har Sverigefinnarna tagit fram en egen, säger Camilla Carlefall, koordinator på kulturförvaltningen.

I samband med att flagghissningen blir det tal av Mariya Voyvodova och Maria Nilsson i kulturnämnden samt Heli Henriksson Vasara, ordförande i Göteborgs Stads Sverigefinska råd.

Därefter tar sångerskan Birthe Wingren vid, Sverigefinska känd som Ulrika i musikalen Kristina från Duvemåla. Tillsammans med två musiker framför hon bland annat Satumaa, en nostalgisk tango känd som Finlands inofficiella nationalsång.

Vid 12.30 höjs volymen på högtalarna. Då drar DJ Nina Natri igång ett lunchdisko i tältet på torget: En timmes dansgolv med finskt tema.

Film och vernissage
På kvällen ger Stadsbiblioteket smakprov av finsk kultur. Där visas Moln på drift, en film präglad av kärv kärleksfull humor, samt den färggranna komedin Augusti gör oss galna. Samtidigt är det vernissage på Landsarkivet ett par kvarter bort. Där öppnas utställningen Fosterlandet, om finska krigsbarn.

Även Sverigefinska skolan uppmärksammar dagen, med ett öppet samtal om rötter och en konstworkshop för barn.

Vill lyfta Sverigefinsk kultur
Göteborg blev sverigefinskt förvaltningsområde 2011. Det innebär utökade rättigheter för den finsktalande befolkningen, enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Bland annat satsar Göteborgs Stad på att erbjuda äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska.

Firandet av Sverigefinländarnas dag är en del i arbetet med att lyfta fram alla de tiotusentals göteborgare som har rötter i Finland.

– Göteborgs Stad gör detta tillsammans med minoritetsgruppen, i form av Sverigefinska rådet. Det handlar om att främja språk och kultur och att skapa en glädjefylld dag, säger Camilla Carlefall.