Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-06-07]

Mariette inleder årets West Pride

Foto: Anders Egle
Foto: Anders Egle

Färgladaste festivalen firar tio år. I morgon onsdag 8juni går startskottet för West Pride med flagghissning på Gustaf Adolfs Torg. Artisten Mariette sjunger My revolution, en låt om modet att komma ut. Göteborgs färggladaste festival firas i år med 500 regnbågsflaggor runt om i stan, 250 programpunkter, över 200 volontärer och tusentals besökare.

Hör Mariette spela My revolution vid invigningen av West Pride

Artistuppbådet under West Pride är digert, inte minst under invigningsdagen då Mariette spelar på Gustaf Adolfs Torg strax efter att regnbågsflaggan har hissats i topp klockan 12. Att hon kommer att spela låten My Revolution, som var Stockholm Prides officiella låt 2015, är i princip självklart.

– Den låten har ju kommit att symbolisera modet att våga ta steget ut, och det är något jag verkligen vill stå upp för och inspirera andra till att våga, säger Mariette.

Hennes egen erfarenhet av att komma ut som homosexuell är tudelad. Hennes egen familj hade länge svårt att acceptera beskedet, vilket ledde till mycket sorg och många konflikter, men när hon ett par år senare, som deltagare i tv-programmet Idol, berättade om sin sexuella läggning mötte hon bara positiva reaktioner och förståelse.

Allt fler Pride-festivaler
– Jag kommer från lilla Harplinge utanför Halmstad och även om mycket har hänt sedan jag kom ut för 15 år sedan är det fortfarande svårt för många unga människor, speciellt på mindre orter, att känna sig trygga nog att berätta vem man egentligen är. Därför är det så oerhört viktigt och roligt att det poppar upp allt fler Pride-festivaler runt om i Sverige, till exempel i Halmstad förra året, säger Mariette.

Att hon fungerar som förebild för många får hon dagliga bevis för, då fans från hela landet hör av sig och berättar om sina ofta väldigt gripande livshistorier.

– Det är ju en fantastisk förmån att få betyda så mycket för andra människor och få följa deras utveckling. Jag märker att det har blivit mycket mer öppet i samhället kring hbtq-frågor de senaste åren, men det är ju ändå knas att det fortfarande ska vara en fråga över huvud taget, säger Mariette.

Mycket kvar att göra
Den tioåriga kulturfestivalen West Pride riktar sig inte bara till hbtq-personer utan hyllar ett inkluderande samhälle för alla. Mycket har blivit gjort, men mycket återstår att göra.

– Göteborg har gått från att vara en stad där hbtq-personer för inte så länge sedan var utsatta och bemöttes kallsinnigt. Idag ser vi regnbågsflaggor över hela stan och för varje år är det nya förskolor, bibliotek och äldreboenden som engagerar sig i West Pride, säger Karin Åhström, Göteborgs Stads HR-direktör och nyutnämnd regnbågsambassadör.

Under själva festivalen, som pågår mellan 8 och 12 juni, finns staden bland annat representerad i det som annars brukar heta Bältesspännarparken, men som tillfälligt döpts om till Regnbågsparken. Där, i ett tält, finns representanter från en rad olika kommunala förvaltningar och bolag för att berätta vad som görs och vad som återstår att göra för att Göteborg till slut ska bli en fullt inkluderande stad.

Queer historia
– Göteborg har sedan 2013 Sveriges enda kommunala hbtq-råd och utsågs förra året till Sveriges bästa hbtq-stad, så vi är stolta men inte nöjda. Den rapport om hbtq-personers villkor som staden har tagit fram visar att det finns mer att göra och det är vår avsikt att jobba vidare, säger Karin Åhström.

Under West Prides många programpunkter finns flera tillfällen att finna inspiration till förändring. Här hittar man seminarier och föreläsningar om hbtq-aspekter på alltifrån förskolor till äldreboenden, inom konst och politik, utbildning och omsorg, arbetsliv och migration. Det arrangeras till och med en queerhistorisk stadsvandring, om Göteborgs rika icke-normativa historia. ”Queert folk har alltid funnits, också i Göteborg!”, som det står i programmet.

”Den finaste känslan av alla!”
Mariett och familjen har försonats och är numera närmare varandra än någonsin. Föräldrarnas farhågor kring ”Vad ska folk säga?” och liknande har vänts till något positivt, när rädslan för det okända har övervunnits.

– Det är så viktigt att vi accepterar varandra trots att vi alla är olika. Mitt i min tunga process med att komma ut så kände jag ändå en oerhörd trygghet i att jag visste att jag gjorde rätt, att jag måste, att det går! Det handlar ju inte om att jag gör någon illa. Det handlar om kärlek, den finaste känslan av alla!


Fotnot

Flaggceremonin på Gustav Adolfs Torg och konserten med Mariette äger rum på invigningsdagen 8 juni med start kl 12.00.