Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-05-16]

Maritim folkfest längs kajerna

Foto: Gunilla Fransson Bangura
Foto: Gunilla Fransson Bangura

Väntas locka 40.000 besökare. På söndag 20 maj uppmärksammas Europas maritima dag med massor av aktiviteter – från Gullbergsvass i öst till Klippan och Eriksberg i väst. Speed-dejta en forskare, testa livräddning från räddningsbåt eller besök en traditionell segelskuta.

I år är Göteborg huvudarrangör till det årliga EU-evenemanget The European Maritime Day. Under två konferensdagar, den 21 och 22 maj, diskuteras hur en hållbar maritim utveckling kan se ut. Programmet är brett och speglar havets många sidor: båtliv, havsforskning, hoten mot havsmiljön, fiske, sjöfart, hamnens utveckling, vind- och vågenergi och traditionsfartyg.

Konferensdeltagarna kommer från EU-kommissionen, EU:s ordförandeland Danmark, svenska regeringen, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Deltar gör också forskare och branschfolk.

"Många vill vara med"
Evenemanget tjuvstartar den 20 maj med en stor folkfest som väntas dra tusentals människor till Göteborgs kajer.

– Det här är jättestort, större än vad jag tänkte från början. Det är många som vill vara med, och det är ett bra tillfälle att tillsammans visa upp oss som en maritim region, säger projektledare Gunilla Fransson Bangura.

Söndagens aktiviteter vänder sig till alla åldrar och nästan alla är kostnadsfria. Det blir ett 40-tal föreläsningar och föredrag och det finns möjlighet att gå ombord på isbrytaren Oden, hjulångaren Eric Nordevall II, flera fartyg och traditionella segelskutor. Det kommer också genomföras maritima experiment och den som vill bli sjökapten för en dag kan testa bryggsimulatorerna på Lindholmen och Packhuskajen.

– Det känns roligt att göteborgarna på det här sättet kan ta del av den maritima utvecklingen. Vi hoppas att närmare 40.000 dyker upp, säger Gunilla Fransson Bangura.


Fotnot

Sedan 2008 genomförs The European Maritime Day över hela Europa. En stad är huvudarrangör – tidigare har belgiska Bryssel, italienska Rom, spanska Gijon och polska Gdansk varit huvudarrangörer.