Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-02-21]

Martin och Roger ska inspirera i Helsingfors

Martin Andréasson och Roger Andersson.
Martin Andréasson och Roger Andersson.

Berättar om jobbet med ungas initiativ. När Helsingfors ska starta ny ungdomsverksamhet söker de inspiration i Göteborg. På onsdag den här veckan åker ungdomskonsulenterna Martin Andréasson och Roger Andersson från Centrum till Finland för att berätta hur de jobbar med ungdomars egna initiativ.

– Det är ett stort projekt de ska dra igång i Helsingfors och det känns spännande och jätteroligt att de är intresserade av det vi gör. Och att vi får visa våra goda resultat, säger Martin Andréasson.

Det var på storstadskonferensen i Ålborg i höstas som de började prata med Irma Sippola som jobbar med ungdomsfrågor i Helsingfors. Hon blev intresserad och bjöd in dem.

Ungdomarna har egen nyckel
– Vi jobbar med ungdomsdelaktighet utifrån ungdomarnas kapacitet och möjlighet att ta ansvar för sin egen fritid. Det är deras intressen och vad de vill göra som vi utgår från, säger Martin Andréasson.

Martin Andréasson och Roger Andersson jobbar på Arena 29 som är en mötesplats för unga mellan 16 och 20 år och fysiskt ligger i Majorna, men tillhör ungdomssatsningen i Centrum. Här finns bland annat föreningen Hikari-Kai för alla som gillar japansk populärkultur och föreningen Circle of Dice som håller på med rollspel och brädspel. Där finns lokaler för teater, dans och konserter. Men inga öppettider. Eller öppet jämt. Här har ungdomarna nämligen egen nyckel.

– Det handlar inte om att bara hålla öppet, utan att vara tillgängliga. Vi har jobbat hårt på att det ska finnas många olika sätt att nå oss. Och när vi för länge sedan började med att ungdomarna fick nycklar på Meeths försvann alla småstölder. De som är där känner större ansvar, säger Martin Andréasson.

Öppet för alla och alkohol- och drogfritt
Förutom att det stärker ungdomarna menar han att det här sättet att jobba är effektivt. Många fler nås än om ungdomskonsulenter skulle ordna allt. Han drar ett räkneexempel.

– Vi har kanske en eller två producerande ungdomar, som till exempel vill ha ett LAN. Sedan har vi cirka tio aktiva som sätter upp affischer och är med och jobbar på kvällen. Och sedan har vi kanske 100-150 ungdomar som kommer och deltar. Det är så vi mäter framgången.

Reglerna är inte många. Alla ungdomar är välkomna och allt som ordnas ska vara öppet för alla ungdomar. Och så ska det vara alkohol- och drogfritt.

– Ungdomsdemokrati i praktiken, säger Martin Andréasson.