Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-06-20]

Möt bläckfiskar med superkrafter på Sjöfartsmuseet

Foto: Morten Brekkevold
Foto: Morten Brekkevold

Sällsamma djur i ny utställning. De kan ändra färg, ta sig igenom minimala hål och lära sig att lösa svåra uppgifter. Tack vare sin intelligens och sina märkliga förmågor har bläckfisken blivit föremål för många myter och fantasier genom historien. Från och med onsdag 22 juni går det att bekanta sig med de mångarmade djuren på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Bläckfisken har fascinerat människor i alla tider: De har fått agera sluga karaktärer i serietidningar och på film och har gett upphov till mytiska berättelser om havsmonster bland sjöfarare.

Rymningssäkra akvarier
Björn Källström, akvariechef, tror att fascinationen har att göra med bläckfiskarnas speciella egenskaper.

– Det är ett helt annat sorts djur än många andra – väldigt intelligenta och iakttagande.

I fyra akvarier i den nya utställningen går det att titta närmare på några bläckfiskarter, såväl åttaarmade som tioarmade. Två av arterna har fötts upp i Sjöfartsmuseets eget akvarie, medan de två andra köpts in från en forskningsstation i Portugal.

– Det har varit en utmaning att bygga rymningssäkra akvarier. För bläckfiskar har förmågan att krypa igenom nästan vilka hål. Många arter har nästan inga hårda delar i kroppen och är samtidigt väldigt nyfikna på att upptäcka nytt, säger Björn Källström.

Byter färg hela tiden
En annan superkraft är att bläckfiskar kan ändra färg, tack vare speciella celler i huden. Den förmågan använder de för att smälta in i omgivningen och gömma sig, och för att kommunicera med andra bläckfiskar via färgspel som löper över kroppen.

– De två tropiska arterna byter färg hela tiden, så står man utanför de akvarierna och tittar så kommer man kunna se det.

Utställningen berättar även om människans relation till bläckfisken genom tiderna. I ett rum går det att se klipp från 50-talsfilmer där bläckfiskar spelat olika karaktärer, ofta sluga eller elaka sådana.

Japansk forskare filmade jättebläckfisk
Det går också ta del av den japanska forskaren Tsunemi Kuboderas livslånga sökande efter jättebläckfiskar. De lever i djuphavet och kan bli upp till 15 meter långa. I utställningen går det att se hur han 2012 till slut lyckas fånga en jättebläckfisk på film – på 900 meters djup.

Utställningen öppnas onsdag 22 juni, med ett invigningskalas klockan 17. Under invigningen medverkar Christer Lundberg, känd från radioprogrammet Christer och själv författare till en roman där en besynnerlig bläckfisk spelar en avgörande roll. Utställningen pågår t o m april 2017.