Kultur & fritid »»

[Publicerad 2014-05-19]

Naturlekplats och barfotastig invigs i Slottsskogen

Nyckelpigorna, skalbaggarna och myrorna i lekparken har skapats utifrån stenar som blivit över vid andra byggen och har blivit populära bland barnen.
Nyckelpigorna, skalbaggarna och myrorna i lekparken har skapats utifrån stenar som blivit över vid andra byggen och har blivit populära bland barnen.

Närkontakt med naturen för små och stora. Rida på stora nyckelpigor, låta humlan möta biet i en gungduell eller klättra runt i ett spindelnät. På naturlekplatsen i Slottsskogen kan barn möta insekter under lekfulla former. Alldeles intill finns en gångslinga där man kan låta fötterna upptäcka olika material. På lördag 24 maj invigs både naturleken och barfotaslingan.

Bland träden på kullen bakom glasskiosken i Slottsskogen väntar en hel värld av insekter: Guldbaggar, ollonborrar, fjärilar, spindlar och myror. Här går det att gunga på en fjärilslarv, träna balansen på en tusenfoting eller bygga en igelkott genom att sätta fast pinnar i en betongkropp.

– Tanken är att naturleken framförallt ska vara för de små barnen, eftersom Plikta vänder sig till lite äldre barn, säger Kristina Hedvall-Larsson, landskapsarkitekt på park- och naturförvaltningen och den som utformat lekplatsen.

Insekter i stor skala
Naturleken består av olika stationer längs en slingrande gångväg. För varje djur finns små skyltar för den som vill lära sig mer.

– Mycket handlar om de insekter som finns i Slottsskogen, som man kan hitta om man lyfter på en sten, säger Kristina Hedvall-Larsson.

Nyckelpigorna, skalbaggarna och myrorna i lekparken har skapats utifrån stenar som blivit över vid andra byggen. De är populära, konstaterar Kristina Hedvall-Larsson.

– Barnen sitter på dem, kramar dem, matar dem. Det är egentligen bara stora naturstenar, men det verkar som att barnen har tagit dem till sig. De blir som stora gosedjur.

Trädtroll och kojbygge
Lekplatsen har byggts av ett arbetslag från Park- och naturförvaltningens arbetsmarknadsavdelning, som består av personer som behöver stöd att komma in på arbetsmarknaden. De har till stor del utgått från platsens förutsättningar. Bland annat har en död ek sågats av på två meters höjd och förvandlats till ett troll.

På ett annat ställe finns massor av grenar och pinnar för den som är sugen på att bygga en koja. Den leken har de unga besökarna varit snabba med att snappa upp.

– Vi behövde inte göra något, plötsligt blev det en koja av grenarna. Och den har redan flyttats på vid några tillfällen, säger Kristina Hedvall-Larsson.

Hon hoppas att lekplatsen ska stimulera till att klättra, balansera och gunga. Men också till att vilja lära sig mer om insekter.

– Det finns ju sådan mångfald i vår natur, så oerhört många arter. Jag hoppas att naturleken ska inspirera till att bli nyfiken på insekterna, och inte bara tycka att de är äckliga.

Slinga ger stimulans för bara fötter
I skogen bakom naturlekplatsen välkomnas besökarna att ta av sig på fötterna. Här finns en 300 meter lång barfotaslinga där det går att låta fotsulorna bekanta sig med en rad olika underlag – bland annat löv, sand, lecakulor, barr eller grus av olika grovlekar.

– Man kan gå slingan även med skorna på om man vill. Men känslan blir en annan om man går barfota. Längs slingan finns ett rep, vilket gör att även synskadade kan njuta av den, säger Anette Wigeborn Bergström, naturpedagog på park- och naturförvaltningen.

Förslaget om att skapa en barfotaslinga kommer från ungdomsfullmäktige. Några ledamöter därifrån hade gått en barfotaslinga i Tyskland och presenterade idén för park- och naturförvaltningen. Ungdomarna har sedan varit med under hela processen, bland annat i beslutet om att slingan skulle anläggas just i Slottsskogen, bredvid naturlekparken.

Naturleken och barfotaslingan har varit färdiga sedan årsskiftet och används redan. Den officiella invigningen sker på lördag 24 maj klockan 12-14. Då blir det bland annat ansiktsmålning med insektstema och insektsletning i döda träd. Och så kommer Humlan Hilda för att ta med alla barn på ett dramatiserat äventyr i naturlekparken.


En jättemyra i vardande.