Kultur & fritid »»

[Publicerad 2013-12-12]

Nu invigs Angereds stadspark

Helen Svenstam har varit projektledare för utformningen av Angereds stadspark. Foto: Cinna Axelsson
Helen Svenstam har varit projektledare för utformningen av Angereds stadspark. Foto: Cinna Axelsson

Vinterfest med eldar och körsång. Med Lucia på hästryggen, eldshow och värmande eldar invigs Angereds nya stadspark på lördag 14 december. Parken är först att hedras med Göteborgs jubileumsmärkning inför 400-årsfirandet 2021.

Angereds stadspark invigs mellan klockan 15 och 17 på lördag, med ett program som präglas av värme, ljus och sång.

– Det är ju lite ovanligt att inviga en park mitt i vintern, säger Helen Svenstam, projektledare på park- och naturförvaltningen.

– Jag tycker att det ska bli jätteroligt, det ger fördelen att vi kan arbeta med lite annorlunda teman, som ljus, eld och värme i vintermörkret.

Ridande Lucia
Eldkonstnären Axel Carlstrand bjuder på en lysande show och det kommer att brinna marschaller och eldkorgar i parken. Ett ridande Luciatåg från Storås ridklubb lyser upp i mörkret och kören Motvals uppträder ett par gånger.

Blå Stället finns också på plats för att berätta om allt som händer i kulturhuset. De första 300 besökarna får varm saft och pepparkaka.

– Det blir givetvis en officiell invigningsceremoni också. Men det viktigaste för oss är att så många som möjligt kommer för att uppleva sin nya park, säger Helen Svenstam.

Angereds stadspark är det stora området utanför Blå Stället, Angereds gymnasium och nya Angered Arena, ner mot Lärjeåns ravin. Stadsparken har totalrenoverats sedan i våras, som en del av satsningen inom Utveckling Nordost, Sveriges största EU-projekt inom stadsutveckling.

Jättegungor, grillplatser och schackbord
Nu finns här en utflyktslekplats med cirkustema och en upprustad park med många nya aktiviteter och besöksmål, till exempel utegym, grillplatser, picknickmöbler och pingisbord.

Vid Blå Stället har det blivit ett nytt torg med plats för uteservering och bord med inbyggda schackbräden. Och vid kanten ut mot ravinen finns jättegungor, där ställningen är någon meter högre än vanliga gungställningar.

– Svängradien blir klart större, så när man är i högsta läget får man en fin utsikt över Lärjeåns dalgång och kanske en hisnande känsla i magen, säger Helen Svenstam.

Redan i somras förärades den nya parken den första jubileumsmärkningen inför Göteborgs 400-årsjubileum, som en av stadens gröna oaser.

Gräs till sommaren
Till invigningen i helgen är nästan hela parken klar. Det som återstår är att plantera gräsmattorna och en del mindre planteringar på det nya lilla torget. När sommaren närmar sig är hela parken klar att använda.

– Då hoppas vi att många kommer tillbaka till parken för att umgås, koppla av, leka, spela pingis, ha picknick eller plaska i vattenleken, säger Helen Svenstam.

Invigningen arrangeras av park- och naturförvaltningen och Utveckling Nordost, i samarbete med Blå Stället.