Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-03-07]

Nu öppnar utställningen om Göteborgs födelse

Så var livet i stadens barndom. Hur var det att leva som göteborgare på 1600-talet? Med hjälp av unika föremål, noga utvalda scener, ljudmiljöer och modern teknik tar Göteborgs stadsmuseum oss tillbaka till när allt började.

Det är sommar 1622 när ett öronbedövande dån ekar över hela Göteborg. I staden som grundades bara ett år tidigare forsar nu vattnet fram och omringar den nya stadskärnan med en vallgrav. Påsläppet av vattnet i kanalerna är ett av de stora historiska ögonblicken i staden.

"Vi vill komma nära människorna"
Besökarna på Göteborgs stadsmuseum kan nu återuppleva händelsen i den nya basutställningen Göteborgs födelse. Utställningen berättar om de tidiga åren i stadens historia och focus är på det lokala vardagslivet, snarare än kungar och slag.

– Vi vill komma nära människorna som bodde här på den tiden. Vad upplevde de? Vad funderade man på? säger Maria Forneheim, utställningsproducent på Göteborgs stadsmuseum.

Utställningen börjar redan i den senmedeltida staden Nya Lödöse, där dagens Gamlestaden ligger. Många av invånarna tvingades lämna sina hem när danskarna invaderade och parallellen till i dag, då många i världen tvingas fly, känns nära.

Resan fortsätter sedan mot byggandet av Göteborg och stadens tidiga år. Vissa föremål spelar en extra stor roll för berättandet. En silvermedaljong i form av ett hjärta, som hittades vid en utgrävning i början av 1900-talet, hamnar nu i rampljuset och berättar en spännande historia om sin betydelse och ägare.

Fick hjälp att ställa obekväma frågor
– Vi jobbade med en dramaturg som hjälpte oss att ställa de obekväma frågorna så att vi kom framåt och hittade en röd tråd. Vi försökte ha en ung kvinnas perspektiv när vi valde scenerna, säger Maria Forneheim och lägger till att männen självklart också finns närvarande hela tiden.

Det handlar om forna tider, men det är en innovativ utställning. Ljudet har en viktig plats i flera av utställningens rum. Förutom vattnets brus när det för första gången släpps på i kanalen, finns det bland annat ljud och röster som ska återspegla hur det lät när den tidens byggarbetare pratade med varandra.

Ett populärt inslag väntas också bli att upptäcka 1600-tals-staden i virtuell verklighet. Flera aktörer i Göteborg har varit med om att bygga en tredimensionell stadsmodell över 1600-talets Göteborg, som nu resulterat i en verklighetstrogen film. Bland annat har Göteborgs stadsmuseum varit med i arbetet för att bilden av den unga staden Göteborg ska bli så historiskt korrekt som möjligt. På invigningen blir det premiär för filmen av 1600-talets Göteborg, som kommer att ingå som en del i utställningen. I sommar planeras också en VR-station på museet, då filmen kommer att kunna upplevas i Virtual Reality.

Göteborgs födelse öppnar 11 mars. Den blir en basutställning som kommer att finnas kvar länge på museet. Utställningen är en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021.


Bild: Kistone AB