Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-01-21]

Nu startar kulturåret 2016

Foto: Beatrice Törnros
Foto: Beatrice Törnros

Festligheter runt om i staden. Brandtal av filmskaparen Ruben Östlund, scenkonstvandring i Frölunda och röster från kulturlivet i Angered. Det och mycket mer inleder stadens satsning på att göra 2016 till ett kulturår. Den 22-23 januari är det dags för invigning i samband med Kulturnatta.

Varje år fram till 400-årsjubileet kommer Göteborgs Stad att ha lite extra fokus på ett utvalt tema. Förra året handlade det om stadens unga. 2016 har turen kommit till kulturen.

− När vi samlade in göteborgarnas egna önskningar inför jubileumsåret 2021 var det många som önskade sig mer kultur, säger Emma Rygielski, processledare för Kultur 2016 på Göteborg & Co.

För att markera satsningen och göra det extra festligt hålls invigningen i samband med årets upplaga av Kulturnatta, som därför har fått flytta från oktober till januari och även förlängts med ett dygn.

Invigningar i varje stadsdel
Det blir aktiviteter runt om i hela staden. Den största delen av invigningsprogrammet äger rum på fredag kväll, men några av programpunkterna är på lördag.

− Vi bad varje stadsdel att ta fram det bästa som finns i den egna stadsdelen och göra en egen invigning. Dessutom har Göteborgs lilla filmfestival hakat på och gör en invigningsaktivitet för barn med Amy Diamond som gäst och disco efteråt, säger Emma Rygielski.

Ett exempel är Västra Hisingens kulturårsinvigning i Sjumilahallen. Där blir det eldshow med luftakrobatik, nycirkus och livemusik.

− Jag kan verkligen rekommendera alla att ta sig dit på fredag kväll. De har satt ihop ett jättefint program, säger Emma Rygieski.

Gatukonst längre fram i år
Ett annat evenemang som hon gärna slår ett extra slag för är scenkonstvandringen i Frölunda, som är en av del av en utlovad helkväll utanför Frölunda kulturhus.

− De som bor i området har fått frågan vad de kan bidra med, dans, sång och annat. Man kommer få vandra runt bland höghusen och ta del av scenkonst på flera platser, säger hon.

På samma sätt som invigningen äger rum över hela staden ska kulturåret också märkas i alla stadsdelar. Varje stadsdel har fått ekonomisk förstärkning för att kunna medverka.

− De flesta stadsdelar kommer vara med i kulturårets stora gatukonstutställning, Artscape. En liknande utställning gjordes 2014 i Malmö och den var jättehäftig, säger Emma Rygielska och fortsätter:

− Det kan bli allt från monumentala väggmålningar till pyttesmå konstverk i gathörnet. Allt beror på vilka konstnärer som kommer att vara med och det är inte klart än.

”Mer kultur till fler!”
Hon säger att mycket av det som kommer hända under året fortfarande är på planeringsstadiet. Bland annat ett skolprojekt för barn och unga.

− Vi uppmuntrar även kulturinstitutioner och andra inom kulturlivet att själva sätta programpunkter som hänger ihop med kulturårets paroll ”Mer kultur till fler!”. Så mycket kan tillkomma under året, säger Emma Rygielska.


Foto: Dick Gillberg