Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-02-22]

Ny tillgänglig app ska ge bättre arenaupplevelser för alla

Foto: Natalie Greppi/Gotevent
Foto: Natalie Greppi/Gotevent

Lanseras på ryttar-EM i augusti. Att få sitta med sina kompisar, kunna ta in vad speakern säger och få samma information som alla andra tar många för givet vid ett arenabesök. Men tyvärr är det ingen självklarhet för alla. Därför lanserar Got Event till hösten en ny app som ska öka tillgängligheten för fler besökare.

När Anne Backman, sakkunnig inom fysisk tillgänglighet, började på det kommunala arenabolaget Got Event för ungefär 1,5 år sedan började hon fundera på om det inte vore möjligt att koppla samman olika tillgänglighetsfunktioner med den officiella Got Event-appen. Det visade sig då att det ännu inte fanns någon sådan app.

Syntolkning via appen
– Därför tänkte jag att vi kunde köpa in tekniken, men när jag hörde mig för med olika intresseorganisationer hade ingen hört talas om någon sådan kombination. Däremot tyckte alla att det var en bra idé. Så vi bestämde oss för att själva utveckla appen.

Vad det handlar om är att den som exempelvis behöver syntolkning kan få det via appen, i stället för att som i dag vara tvungen att sitta på speciellt anvisade platser för att via lånade hörlurar kunna få tillgång till tekniken.

– Det finns så mycket elektronik på arenor som är känsliga för störningar, så man kan inte dra kablar hur som helst. Det innebär till exempel att det inte går att lägga in en vanlig teleslinga, för den riskerar att slå ut ljudet i de trådlösa mikrofonerna. Och det vore ju inte så lyckat under till exempel Melodifestivalen.

Speakerrösten direkt i telefonen
Genom att kombinera olika tekniker är tanken att det i stället via appen ska gå att koppla upp sig direkt mot speakern. Med hjälp av hörapparatens telesling-funktion eller ett par vanliga hörlurar får man då in allt speakern säger direkt från telefonen, där man själv kan anpassa volymen.

– Just det kommer bli en hjälp för många fler än de som använder hörapparat. Det finns väldigt många människor som har nedsatt hörsel, men som inte använder några hjälpmedel. Men inget hindrar dem från att använda den här tekniken.

Det kommer också finnas möjlighet för arrangören att erbjuda teckentolkning direkt i appen.

"Det här var den bästa hockeyupplevelsen jag haft"
– Den görs mot en neutral bakgrund, det är aldrig tal om att vi kommer att visa rörlig bild i telefonen. Tanken är att du ska kunna använda tekniken var på arenan du än befinner dig, oavsett om det är en ordinarie arena som Scandinavium eller en tillfälligt uppbyggd arena som exempelvis Heden under ryttar-EM.

Den färdiga appen kommer lanseras till Europamästerskapen i ridsport i augusti, men redan nu har den testats live vid två tillfällen. Den första i december och den andra under två dagar av Sweden hockey games i Scandinavium.

– Vi har precis gjort ett test där ett tjugotal personer med syn- eller hörselnedsättning i olika grad fick testa tekniken live. Testet gick väldigt bra och generellt är man väldigt positiv till appen. Flera som testade syntolkningen, som den här gången innebar webbradio, utryckte att ”det här var den bästa hockeyupplevelse jag någonsin haft när jag varit på plats i en arena”. Det kom också gott om feedback på detaljer som kan justeras för att skapa en ännu bättre upplevelse.

På plats fanns också ett flera försökspersoner utan nedsättningar.

Design för alla
– Appen utvecklas enligt principen ”design för alla”, vilket innebär att det som är ett måste för vissa är bra för alla. Därför behöver vi testa att Gotevent-appen även känns attraktiv för dem utan nedsättningar, som vill få ut en än bättre upplevelse av sitt besök.

I maj 2016 blev Got Event en av vinnarna i Post- och telestyrelsens innovationstävling ”aktiv fritid” för sin idé om appen

– Idéer som kan ge en viss ekonomisk vinning premieras eftersom det då är troligare att det faktiskt blir något av det. Vi kommer till exempel jobba på att få fram en lösning där vi kan sälja appen vidare till andra, det här är något som skulle finnas på alla arenor

Och redan nu finns planer på framtida funktioner. Till exempel tittar man på en funktion i appen där man med hjälp av gps kan få vägledning inne på arenan.

– Det finns massor av grejer som det går att komplettera med längre fram. Men oavsett hur mycket mer det blir hoppas vi att appen gör att fler vågar komma till våra arenor och ha en bättre upplevelse redan i höst. Vår vinst är att vi får flera nöjda besökare och att förhoppningsvis fler kommer på våra arrangemang.