Kultur & fritid »»

[Publicerad 2010-09-16]

Ny utställning om hedersvåld på Röhsska

På Röhsska visas Kristoffer Hoshinos verk "Till- intetgjord" i lergods och lackfärg. Bild: Camilla Lindahl.
På Röhsska visas Kristoffer Hoshinos verk "Till- intetgjord" i lergods och lackfärg. Bild: Camilla Lindahl.

Hedersrelaterat våld finns även i familjer med svensk bakgrund. Och i parrelationer är det inte bara män som slår kvinnor, våld finns i alla kretsar, visar den utställning som öppnar på Röhsska museet på tisdagen.

Utställningen har den provocerande titeln "Hedersrelaterat våld – en fråga för dom andra?" Den är gjord av Diskrimineringsbyrån i Uppsala och visas på Röhsska museet i samarbete med länsstyrelsen i Västra Götaland, Göteborgs Stad och RFSL.

Den gängse mediebilden av hedersvåldet är en man med invandrarbakgrund som förtrycker, misshandlar och till och med dödar sina döttrar för att "rädda familjens heder".

– Visst, det våldet finns och ska absolut inte förringas, säger Anna Jacobson på stadskansliets jämställdhets- och mångfaldsgrupp.

– Men det förekommer också att homosexuella pojkar, transpersoner och andra råkar ut för hedersrelaterat våld.

Hedersvåld i alla slags familjer

– Och hedersrelaterat våld finns inte bara i familjer som har rötter i andra delar av världen, utan förekommer även i etniskt svenska familjer. Vi vill komplettera och nyansera samtalet och debatten runt de här frågorna, säger Anna Jacobson.

Utställningen har tillkommit för att diskutera hur lätt det är att dela upp människor i "vi och dom" och vilka följder det får för den utsatta individen. Den sägs vara baserad på verkliga händelser och personer och innehåller verk av bland andra Elisabeth Ohlson Wallin, Christina ”Cho” Nylund och Kajsa Haglund.

Här finns även ett interaktivt dataprogram med fakta om medias framställning av våld i nära relationer inklusive granskningen av hedersrelaterat våld.

Röhsska museet visar också föremål ur sina samlingar som representerar olika kulturer, till exempel torahkrona, krucifix, bokband med muslimska böner och en Rinkebyhäst.

Seminarier, debatter och teater

Utställningen pågår till 24 oktober. Under den tiden arrangeras på Röhsska även ett tiotal seminarier, debatter och en teaterföreställning med Teater Spunk.

Tisdag 28 september hålls ett seminarium med titeln ”Det är större skam för familjen att jag är bög än att jag tar mitt liv”. Talare är Anneli Svensson och Sofia Kuno från RFSL:s brottsofferjour, som arbetar med stöd till homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) som utsatts för våld och förtryck.

Tisdag 5 oktober är ämnet ”Skolans insatser mot ’hedersrelaterat’ våld och fostran till svenskhet”. Sabine Gruber från REMESO (Institut för forskning om migration, etnicitet och samhälle) vid Linköpings universitet talar om hur skolornas elevvård hanterar den här typen av våld.

Tidigare artiklar på Vårt Göteborg:
200 kommunala chefer har fått HBT-utbildning [2010-04-26]
Stor efterfrågan på utbildning om våld i nära relationer [2010-02-26]
Ny webbportal samlar kunskap om våld i nära relationer [2009-08-21]
Kommunanställda ska få bättre kunskaper om relationsvåld [2009-03-03]