Kultur & fritid »»

[Publicerad 2016-03-21]

Nyanlända möttes genom musik

Foto: Beatrice Törnros
Foto: Beatrice Törnros

700 såg Star for life i Lisebergshallen. Normalt ekar stolarna tomma när artister genrepar inför konserter. Men inte i helgen. Star for life valde tillsammans med Göteborgs Stad att öppna dörrarna för Göteborgs nyanlända. 700 personer tackade ja och kom till Lisebergshallen. Ett initiativ som ligger i linje med Göteborgs 400-årsjubileum.

– Det här en av jubileets extrainsatser i år inom jubileumstemat ”bygga broar – och minska avstånd mellan människor, säger Therese Brusberg, projektchef på Göteborg & Co för Göteborgs 400-årsjubileum.

Populär konsertturné
Star for life är en svensk organisation som jobbar för att hjälpa hiv-smittade barn i framförallt Sydafrika. De jobbar med att stoppa spridningen av hiv samt att lära de smittade att leva med hiv. Star for life startade 2005 och idag når organisationen ut till mer än 100 000 ungdomar i Sydafrika, Namibia och Sri Lanka.

Star for life har under tio år samlat svenska ungdomar för inspirerande konserter tillsammans med Sydafrikanska Star choir som består av ungdomar direkt från Star for lifes skolor i Sydafrika. Konserterna leds av Göran Rudbo och Ken Wennerholm i Triple & Touch. Den gångna helgen nådde Star for life med sin populära konsertturné Marching for love Göteborg och Liseberghallen.

Men dagen innehöll mer än konserten. Under dagen bjöds nyanlända in till en fest och mötesplats med musik, dans och inspiration. Medverkade gjorde Star choir och Thandiwe Mazikbuko från Sydafrika, 600 ungdomar från Göteborg i kör och svenska artisterna Triple & Touch, Gladys del Pilar och Eric Gadd. Kulturkommunalrådet Mariya Voyvodova välkomnade alla gäster.

För ett jämlikt Göteborg
– Med tanke på hur flyktingströmmen utvecklas, saknas riktiga mötesplatser. Så vi tänkte vi bjuder in dem, säger Ken Wennerholm, från Triple & Touch, till GP.

Den musikupplevelsen som bjöds på ihop med Star for Life är en av Göteborgs 400-årsjubileums extra insatser under 2016.

– Allt som redan görs i jubileets riktning är för att göteborgare ska känna sig delaktiga. Jubileet ska också bidra till att stärka stadens ordinarie verksamhet och i dagsläget är den ökade flyktingmottagningen en stor utmaning för hela staden. Därför vill jubileet bidra lite extra för att minska avståndet mellan människor, för ett jämlikt Göteborg, säger Therese Brusberg.

På temat bygga broar mellan människor genomför jubileet under året flera satsningar som exempelvis stadsvandringar på andra språk, kraftsamlar kring prioriterade frågor som ”staden där vi läser för våra barn” och ”turista i din egen stad”, musikaktiviteter för ensamkommande barn och matupplevelser i hela staden. Jubileumssatsningen ”Side by side by El Sistema” arrangerar Fristay där man varje fredag bjuder in ungdomar från hela staden för att spela musik tillsammans och ta del av kulturlivet.