Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-11-14]

Om familj och försoning på Backa teater

Foto: Ola Kjelbye
Foto: Ola Kjelbye

Stand up utan punchlines. Vad är egentligen en familj? Är ett barns försoning med missbrukande föräldrar möjlig? Det är två av många svåra frågor som skådespelaren Alexander Salzberger har haft anledning att fundera över i sitt liv. Nu har han gjort en tragikomisk enmansföreställning om sina erfarenheter och funderingar, så här långt i livet.

– Just nu undrar jag mest varför jag har skrivit så himla många ord! Hur ska jag komma ihåg allt? säger Alexander Salzberger medan han tar en kort paus från repetitionerna.

Föreställningen Kicktorsken har premiär om tio dagar och även om Alexander själv har skrivit manuset vill det till ett intensivt memorerande av texten för att det ska sitta säkert. På scenen kommer det nämligen inte att finnas någon hjälp att få, för där är han ensam och utlämnad. Ungefär så som hans barndom var.

Mörkare och köttigare
– Jag har velat skriva den här pjäsen länge. Jag försökte när jag var 21, men då var jag inte riktigt mogen uppgiften så den monologen, Måsarna skrattar sig hesa, blev inte lika personlig. Nu är jag sex år äldre och den här föreställningen känns mycket mera ”jag” och är betydligt mörkare och köttigare, säger Alexander Salzberger.

Kicktorsken handlar om Alexanders uppväxt, om en pappa som han aldrig träffat,
om att skaffa sig en identitet som inte är "svensk" och om att försöka bryta med en alkoholiserad mamma. Men också om att själv fastna i missbruk, kampen för att ta sig ur och om modet att ha en dröm.

Gemensamma frågor
– Vissa erfarenheter jag har är ju mer dramatiska än vad många andra människor har råkat ut för, men min poäng är att det nästan alltid handlar om underliggande fenomen som alla kan relatera till. Rädsla, osäkerhet, identitet, rastlöshet, tillhörighet, etnicitet ...

Föreställningen börjar med att Alexander ställer en fråga till publiken: Minns du ditt livs första, stora besvikelse?

”Glöm inte det!”
– Själv minns jag den väldigt tydligt. Jag var tio år och enormt glad och förväntansfull eftersom min styvfar lovat att skjutsa mig till en fotbollsträning. Men när dagen kom var han istället full och sa: ”Nu vet du hur en besvikelse känns. Glöm inte det!”. Därifrån försöker jag sedan bena ut hur man går vidare, efter att som barn ha gjort vissa erfarenheter. Vad är egentligen en familj? Är försoning möjlig? Vilka skyldigheter att älska sina föräldrar har ett barn?

Kicktorsken har premiär på Backa teater 24 november.