Kultur & fritid »»

[Publicerad 2012-05-24]

Park namnges efter diplomat

Invigning i sommar. En av Göteborgs största – men minst kända – hjältar får nu en plats uppkallad efter sig. Diplomaten Per Anger lade grunden till att Sverige kunde rädda livet på tiotusentals ungerska judar i Budapest i slutet av andra världskriget

Per Angers Plats ligger i Kungsparken, mellan Nya Allén och Parkgatan, den plats där det idag finns en lekskulptur i form av ett ägg.

– Skyltarna är inte uppsatta ännu, men ska vara på plats i tid för en högtidlig invigning i sommar, då släktingar till Per Anger kommer att vara med, berättar Tommie Vester på kulturförvaltningen.

Från Angered
Per Angers släkt kom från Angered, därav namnet. Han föddes i Göteborg 1913 och växte upp i staden innan han började studera juridik i Stockholm och Uppsala.

Under andra världskriget tjänstgjorde han som diplomat, först i Tyskland och sedan i Ungern, som legationssekreterare på den svenska beskickningen i Budapest.

När Ungern ockuperades av nazi-Tyskland 1944, startade han arbetet med att skydda och rädda så många som möjligt av de ungerska judarna från att skickas till nazisternas utrotningsläger Auschwitz.

Främst skedde det genom att utfärda svenska provisoriska skyddspass, ett arbete som Raoul Wallenberg sedan utökade, så att tiotusentals liv kunde räddas undan Förintelsen.

Greps av Sovjet
Efter kriget var Per Anger mycket engagerad i att hitta Raoul Wallenberg, som greps av sovjetiska trupper i januari 1945 och vars öde är okänt än idag.

Per Anger var övertygad om att Wallenberg satt i fångenskap i Sovjetunionen. Han skrev också boken ”Med Raoul Wallenberg i Budapest”, som kom ut 1979.

Under sin diplomatiska karriär var Per Anger bland annat ambassadör i Australien och Kanada.
Han avled 2002 i Stockholm, 88 år gammal.

Raoul Wallenbergs gata i Göteborg ligger i Vasaplatsens förlängning, mellan Nya Allén och Grönsakstorget, där gatan byter namn till Västra Hamngatan. Strax bredvid får nu alltså Wallenbergs gode vän och kollega sin egen plats, nästan 70 år efter deras gemensamma, heroiska insatser i Budapest.

Eget pris
Sveriges regering instiftade 2004 ett internationellt Per Anger-pris som ska ”främja humanistiska och demokratifrämjande insatser”. Forum för levande historia delar ut priset varje år under de så kallade MR-dagarna. I år sker det i Göteborg i november.