Kultur & fritid »»

[Publicerad 2015-12-01]

Passion årets tema för Julstaden

Foto: Dick Gillberg
Foto: Dick Gillberg

På fredag tänds juleljusen. Fackeltåg, eldshow, hjärtan och passion. På fredag 4 december tänds Julstaden Göteborg, i år vid Bältesspännarparken. Och samtidigt tänds ljusinstallationer vid Hjällbo torg, skapade av ungdomar i Angered.

På fredag klockan 17 invigs det långa stråket med julbelysning som är en viktig del av Julstaden Göteborg, tre kilometer med färgstarkt juleljus, med start i hamnen, via Avenyn till Liseberg.

I år är temafärgen röd, som i hjärtan, eld och passion.

– Ja, det blir verkligen en röd tråd i år, säger Birgitta Bergerlind på Göteborg & Co.

– Och årets tema enligt 400-årsjubileets fokus är "Av och med unga", så vi är glada att kunna presentera Lilla sjungande julgranen, som medverkar vid invigningen i Bältesspännarparken.

Fackeltåg och körsång
Lilla sjungande julgranen kommer sedan att sjunga på olika platser i staden de närmaste veckorna. Den bemannas av Göteborgs Gosskör och Brunnsbo Musikklasser, medan dess mer berömda föregångare Sjungande julgranen - som håller till framför Hotel Post på Drottningtorget - i år är ett samarbete mellan Lodolakören, Göteborgs Ungdomskör, Gothia Show Chorus samt Hulebäcksgymnasiets kammarkör.

Men allra först på fredag blir det fackeltåg, från Gustaf Adolfs torg.

– Vi har samling klockan 16 på Gustaf Adolfs torg, sedan går fackeltåget vid 16.30 i sakta mak till Bältesspännarparken. Klockan 17 startar invigningen, med tal och ljuständning av stadsdirektör Eva Hessman, berättar Birgitta Bergerlind.

Ljus i Hjällbo
Exakt samtidigt, klockan 17, tänds nya, spännande ljus i Hjällbo, ett försök att utsträcka Julstaden Göteborg längre ut från centrum.

Angereds unga stadsutvecklare heter en grupp med tre ungdomar som står bakom varsin ljusinstallation i närheten av Hjällbo torg och spårvagnshållplatsen.

Ljusdesignern och stadsplaneraren Ika Mikaela Danielsson har hjälpt ungdomarna att realisera sina idéer, som finansieras av Julstaden Göteborg, Jubileumssatsningen för Ungt inflytande och Frilagret - Rum för ung kultur. Även detta projekt har startats för att 400-årsjubileet i år har temat "Av och med unga".

– Projektet går ut på att lyfta ungas initiativ och delaktighet. Och de har skapat fantastiska installationer, säger Ika Mikaela Danielsson.

Soluppgång och saga
Mohammed Smesem har gjort installationen Welcome stranger under bron vid hållplatsen, där åskådaren får interagera med en av civilisationens äldsta sagor. I slänten upp från spårvagnshållplatsen har Iman Josef Husein skapat en soluppgång, Tequila Sunrise. Och Gabriella Melki målar Hjällbo i ljus med sin installation Boardwalk.

Dessutom har gruppen lyckats få hit konstinstallationen The tree som bland annat medverkade under årets Lights in Alingsås.

– Fast hos oss kommer The tree att vara interaktivt. Precis som trädet i filmen Avatar påverkas ljuset när man rör vid det, berättar Ika Mikaela Danielsson.

Gruppen har också samarbetat med kyrkan i Hjällbo, så på kyrkans höga fasadvägg kommer en - än så länge hemlig - ljusprojektion att visa sig på fredag.

Nyårsfirande på Götaplatsen
Inne i centrum brukar Julstaden Göteborg tändas från Götaplatsen, men där pågår nu stora ombyggnader, därav flytten till Bältesspännarparken. Men nyårsfirandet vid Götaplatsen är inte i fara.

– Nej, då blir det Götaplatsen, trots byggarbetena. Vi tror att folk ändå kommer att gå ut på gatorna inför tolvslaget och då vill vi göra något mer av det, säger Birgitta Bergerlind.

– Trafikkontoret och stadsbyggnadskontoret, som står bakom byggena vid Götaplatsen, har lovat att förstärka med extra ljud och storbildsskärm så att man kan stå längre ner på Avenyn och ändå se och höra vad som händer.

Kl 23.40 startar ett komprimerat program under ledning av magikern och komikern Stefan Odelberg, som sedan håller i nedräkningen inför tolvslaget.

Julstaden Göteborg är tänd 4 december - 10 januari.


Foto: Beatrice Törnros


Fotnot

Julstaden Göteborg har även en tryckt guide, som kan hämtas på turistbyrån vid Kungsportsplatsen eller i något av de broschyrställ som finns ute på stan, bland annat på Centralstationen.